ANTIMIKROBNA AKTIVNOST PPIX-SUV LIPOZOMA PREMA Staphylococcus aureus i Bacillus subtillis - Lazarević, Aleksandar; Petrović, Sanja; Zvezdanović, Jelena; Đorđević, Natalija; Danilović, Bojana; Cvetković, Dragan; Anđelković, Tatjana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Mikrobiološka rezistencija ozbiljno komplikuje lečenje zaraznih oboljenja čineći mnoge široko primenjivane lekove skoro neupotrebljivim. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji najviše rezistentne bakterije su Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus and Streptococcus pneumoniae. Antimikrobna fotodinamička terapija (aPDT) predstavlja ne-antibiotski metod za inaktivaciju mikroorganizama kombinujući netoksična fotosenzitivna jedinjenja (PS) sa vidljivom svetlošću kako bi se generisali singletni kiseonik i slobodni radikali koji ubijaju mikrobne ćelije. Protoporfirin IX (PPIX) je dobro poznato fotosenzitivno jedinjenje koje ima potencijal za korišćenje u aPDT. PPIX inkorporisan u lipozomima je dobijen pomoću metode suvog lipidnog filma i naknadnog ekstruziranja kroz filtere od 100 nm kako bi se dobili SUV lipozomi (male unilamelarne vezikule). PPIX-SUV lipozomi su dodati u sterilne erlenmajere zasejane bakterijskim kulturama, postavljenim na magnetnoj mešalici sa konstantnim mešanjem. Antimikrobna aktivnost PPIX-SUV lipozoma je inicirana fotosenzitivnom reakcijom sa vidljivom belom svetlošću u cilindričnom ručno napravljenom fotohemijskom reaktoru. Intenzitet svetlosti korišćenih lampi bio je oko 40000 lux. Dobijeni rezultati pokazuju da PPIX-SUV lipozomi imaju inhibitornu aktivnost prema Staphylococcus aureus i Bacillus subtilis. Broj Staphylococcus aureus i Bacillus subtilis u kontrolnim uzorcima bio je 7.30±0.05 i 7.38±0.09 log CFU/ml, respektivno. Nakon 10, 20 i 30 min iluminacije broj bakterijskih kolonija bio je 6.66±0.03, 4.94±0.02, 4.55±0.05 log CFU/ml za Staphylococcus aureus i 6.33±0.03, 6.15±0.15, 4.25±0.06 log CFU/ml za Bacillus subtilis, respektivno. PPIX-SUV lipozomi su pokazali antimikrobnu aktivnost prema obema ispitivanim gram-pozitivnim bakterijama, zavisnu od vremena iluminacije i jačine svetlosti, i predstavlja dobru osnovu za potencijalnu primenu u aPDT terapiji.