UČESTALOST POTENCIJALNIH LEK-LEK INTERAKCIJA KOD PACIJENATA SA REUMATOIDNIM ARTRITISOM: POREĐENJE ČETIRI SPECIJALIZOVANE BAZE PODATAKA O INTERAKCIJAMA LEKOVA - Krstić, Nikola; Stefanović, Nikola; Petronijević, Milan; Damnjanović, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Visoka prevalenca komorbidnih stanja kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom (RA) zahteva istovremenu primenu više lekova, što posledično vodi ka povećanom riziku za nastanak interakcija (1). Lek-lek interakcije mogu dovesti do pojačane/smanjene aktivnosti primenjenih lekova, uslovljavajući toksičnost i/ili terapijski neuspeh (2). Cilj rada je bio utvrđivanje razlike između specijalizovanih baza za praćenje interakcija lekova sa osvrtom na njihovu učestalost i ozbiljnost kod pacijenata sa RA. U sprovedenom istraživanju uključen je 131 pacijent sa dijagnozom RA. Nakon pregleda lekova koje pacijenti primenjuju u terapiji, utvrđivanje učestalosti i upoređivanje razlika u pogledu ozbiljnosti potencijalnih interakcija vršeno je primenom sledećih baza: British National Formulary (BNF), DrugBank, RxList i DDinter. Pacijenti su raspoređeni u dve grupe na osnovu prisustva i ozbiljnosti interakcije. Upoređujući baze podataka, uočava se da je broj pacijenata sa potencijalnim interakcijama bio identičan u BNF i DrugBank bazama (65,65%), dok su DDinter i RxList identifikovale manji broj potencijalnih interakcija (63,36% i 48,09%, respektivno). Rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju sličnost u pogledu zastupljenosti ozbiljnih interakcija u BNF i DDinter bazama (73,78% i 71,24%), dok su DrugBank-a i RxList identifikovale značajno manje ozbiljnih interakcija (28,05% i 30,48%). U domenu umerenih i blagih interakcija utvrdjen je sličan trend kao i kod ozbiljnih interakcija. Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su informacije o učestalosti i ozbiljnosti interakcija koje se dobijaju iz specijalizovanih baza heterogene. U kontekstu hroničnih bolesti kao što je RA, procena lek-lek interakcija predstavlja veliki izazov, zbog čega njihova evaluacija zahteva  korišćenje više izvora.