Mediteranska ishrana i stil života - Garcia Hernandez, Silvia; Montserrat Mesquida, Margalida; Antoni Tur, Josep; Bouzas, Cristina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Mediteranska ishrana se odlikuje visokim unosom voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja, umerenom konzumacijom živinskog mesa i ribe, kao i ograničenim unosom crvenog mesa i minimalnom količinom prerađenih namirnica. Povezuje se sa brojnim zdravstvenim koristima, uključujući prevenciju i kontrolu metaboličkog sindroma, dijabetesa, kardiovaskularnih, neurodegenerativnih, kao i određenih vrsta malignih bolesti, ali i sa dužim životnim vekom i nižim rizikom od smrtnosti. Zaštitni efekti mediteranske ishrane povezani su  sa njenim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Mediteranska ishrana ne samo da pozitivno utiče na zdravlje, već je i ekološki održiva, budući da je u inverznoj korelaciji sa ekološkim indikatorima, kao što je emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Osim mediteranske ishrane, mediteranski stil života podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora, kao i druženje tokom obroka, koji se takođe povezuju sa pozitivnim zdravstvenim ishodima. Strategije prevencije hroničnih nezaraznih oboljenja trebalo bi da promovišu mediteranski stil života i sprovođenje programa rane detekcije i prevencije, kako na individualnom nivou, tako i na nivou društvene zajednice.
Keywords: mediteranska ishrana; mediteranski stil života; antioksidansi; inflamacija; zdravstveni efekti