Metode određivanja antioksidativne aktivnosti biljnih ekstrakata in vitro - Kukić-Marković, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Biljke su bogati izvori sekundarnih metabolita koji ispoljavaju raznovrsne biološke i farmakološke efekte. Neki biljni sastojci, u prvom redu polifenolna jedinjenja, ispoljavaju značajnu in vitro antioksidativnu aktivnost, zbog čega se smatra da mogu doprineti održanju redoks ravnoteže u organizmu. Ovi potencijalni antioksidativni agensi strukturno su veoma raznovrsni deluju različitim antioksidantnim mehanizmima. S obzirom na rastuću potrebu za iznalaženjem, razvojem i razumevanjem efikasnih antioksidanasa, interesovanje za ispitivanje antioksidanasa u različitim biljnim izolatima kontinuirano raste, pa su shodno tome i razvijeni mnogi testovi. Većina dostupnih in vitro testova je pristupačna i jednostavna za izvođenje, ali zbog složenog sastava biljnih ekstrakata, različite kinetike, mehanizama i specifičnosti hemijskih reakcija na kojima se ovi testovi zasnivaju, još uvek ne postoji univerzalni parametar za procenu antioksidativne aktivnosti. U ovom radu su prikazane neke od trenutno najkorišćenijih in vitro metoda za ispitivanje i procenu antioksidativne aktivnosti biljnih ekstrakata, s naglaskom na njihove prednosti i nedostatke.
Keywords: antioksidansi; biljni ekstrakti; in vitro testovi