Lekovi koji oslobađaju vodonik-sulfid – dokle smo stigli u kliničkim studijama? - Marinko, Marija; Novaković, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2023)
Vodonik-sulfid (H2S) je najmlađi član porodice gasovitih medijatora koju čine azot-oksid (NO) i ugljen-monoksid (CO). Ovaj signalni molekul uključen je u regulaciju širokog spektra procesa, kao što su zapaljenje, bol, reparacija tkiva, i ima važnu ulogu u signalnim procesima koji utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema, bilo kao nezavisni efektor ili kao pojačivač NO signalnog puta. Sa otkrivanjem uloge H2S-a u patogenezi mnogih bolesti, započeo je razvoj novih farmaceutika koji bi mogli biti od koristi u stanjima sa poremećenim nivoima endogenog H2S-a. Razvoj lekova koji oslobađaju H2S danas je dosegao nivo kliničkih studija. Lekovi poput SG1002, za terapiju srčane insuficijencije, i ATB-346, za terapiju artritisa, ispitivani su u Fazi I/II kliničkih studija i pokazali značajan terapijski potencijal. Dodatno, pokazano je da neki već poznati lekovi, poput zofenoprila, deo svojih korisnih efekata ostvaruju upravo oslobađanjem H2S-a. Dokazi iz kliničkih studija izneti u ovom radu ohrabruju dalja klinička testiranja terapeutika baziranih na H2S-u i mogućnost njihove primene u širokom spektru bolesti, poput hipertenzije, dijabetesa i hronične bolesti bubrega.
Keywords: vodonik-sulfid; kliničke studije; srčana insuficijencija; NSAIL