Biohemijski i hematološki parametri u prvom trimestru trudnoće - Ivanišević, Jasmina; Ardalić, Daniela; Zeljković, Aleksandra; Vekić, Jelena; Gojković, Tamara; Vladimirov, Sandra; Antonić, Tamara; Munjas, Jelena; Stefanović, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2023)
Prvi trimestar trudnoće praćen je promenama različitih biohemijskih i hematoloških parametara. Analize koje se rade u 1. trimestru su kompletna krvna slika, krvna grupa, Rh faktor i tzv. „double“ test. Mnogi stručnjaci predlažu određivanje parametara lipidnog statusa kao rutinsku analizu u ranoj trudnoći. Procenom gore navedenih parametara mogu se dobiti pouzdani podaci o zdravlju majke i fetusa, a mogu da posluže i za procenu rizika za razvoj komplikacija u trudnoći i/ili perinatalnih neželjenih ishoda.
Keywords: prvi trimestar trudnoće; rutinski testovi; parametri lipidnog statusa