Primena tehnika za sistematizovanu obradu tekstualnih informacija u cilju analize kvalitativnog sastava registrovanih preparata paracetamola i ibuprofena - Djuriš, Jelena; Pilović, Jovana; Džunić, Marina; Cvijić, Sandra; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Primena text mining (TM) alata u oblasti biomedicine postaje sve značajnija. TM alati mogu da olakšaju razvoj formulacija, tako što omogućavaju analizu tekstualnih informacija iz patentnih baza, naučnih članaka, sažetaka karakteristika lekova, itd. Cilj ovog rada bila je primena TM alata za kvalitativnu analizu formulacija paracetamola (PAR) i ibuprofena (IBU), u smislu identifikacije i procene prisustva ekscipijenasa koji su karakteristični za lekovitu supstancu i/ili farmaceutski oblik. Ukupno je analiziran sastav 152 preparata. Web-scraping je primenjen za prikupljanje podataka, a Orange 3.31.1, softver otvorenog koda zasnovan na programskom jeziku Python, primenjen je za TM i statističku analizu (ANOVA) dobijenih rezultata. Većina analiziranih formulacija za obe lekovite supstance bile su tablete, a najzastupljeniji ekscipijensi u njima su bili povidon, skrob, mikrokristalna celuloza i hipromeloza. Povidon, stearinska kiselina, kalijum sorbat, kukuruzni skrob i pregelirani skrob se češće pronalaze u formulacijama PAR tableta. Titanijum-dioksid, laktoza, šelak, saharoza i amonijum hidroksid su specifični za IBU tablete. PAR peroralne suspenzije su češće sadržale disperzibilnu celulozu; tečni sorbitol; metil- i propil parahidroksibenzoat, glicerol i acesulfam-kalijum. Takođe su identifikovani i specifični ekscipijensi za PAR efervescentne tablete, tvrde kapsule, peroralne praškove, rastvore i suspenzije, kao i za IBU gelove i meke kapsule.
Keywords: text mining; farmaceutski oblici; kvalitativna analiza; ekscipijensi; paracetamol; ibuprofen