3D tehnika digitalne obrade svetlosti (DLP) primenjena u izradi dvoslojnih tableta: koncept kombinovane polipilule - Adamov, Ivana; Medarević, Djordje; Ivković, Branka; Ivković, Aleksandar; Ibrić, Svetlana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Uvođenje tehnologije 3D štampe u oblasti farmacije uslovilo je razvoj fundamentalnih promena, pri čemu serijska proizvodnja velikih šarži pretenduje da bude zamenjena malim serijama lekova prilagođenih prema specifičnim potrebama pacijenata. Cilj istraživanja bio je da se formulišu i izrade dvoslojne tablete primenom tehnike digitalne obrade svetlosti (DLP). Hidrohlortiazid (HHT, 5%, m/m) i varfarin-natrijum (WS, 5%, m/m) odabrani su kao model lekovite supstance. Proces štampanja sproveden je u prisustvu 0,1% fotoinicijatora, pri konstantnom masenom odnosu poli(etilen glikol)diakrilata i poli(etilen glikola) 400, 1:1, uz dodatak 10% vode. Jednoslojne 3D tablete prečnika 8,00 mm i debljine 1,50 mm, koje sadrže HHT, odnosno WS, kao i kombinovane dvoslojne 3D tablete, sa svakom od aktivnih supstanci u posebnom sloju, uspešno su odštampane. Prilikom ispitivanja brzine rastvaranja lekovite supstance iz jednoslojnih tableta, došlo je do trenutnog (81,47±1,47%, nakon 45 min), ali nepotpunog oslobađanja WS, i produženog i potpunog oslobađanja HHT (98,17±3,11%, nakon 8 h), dok je iz kombinovanih tableta zapaženo znatno sporije i nepotpuno oslobađanje obe lekovite supstance. Potvrđeno je odsustvo interakcija i prisustvo slojevite strukture. DLP tehnika pruža mogućnost jednostavne i brze izrade kombinovanih tableta, pri čemu je dalja optimizacija formulacionih faktora neophodna u cilju postizanja potpunog oslobađanja lekovite supstance.
Keywords: DLP tehnika; hidrohlortiazid; varfarin-natrijum; kombinovane 3D tablete; presonalizovana medicina