Tečno-čvrsti sistemi kao novi pristup razvoju formulacija i proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika lekova: Izazovi i perspektive - Aleksić, Ivana; Glišić, Teodora; Parojčić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Tečno-čvrsti sistemi su nova, obećavajuća platforma za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika sa visokim sadržajem tečnosti, odnosno disperzije lekovite supstance u pogodnom, hidrofilnom i neisparljivom tečnom vehikulumu ili same lekovite supstance u tečnom agregatnom stanju. Ova tehnologija podrazumeva upotrebu konvencionalnih, ali visoko poroznih ekscipijenasa (nosača i sredstva za oblaganje u odgovarajućem odnosu) koji mogu da absorbuju/adsorbuju tečnost uz zadržavanje dobre protočnosti i prihvatljivih svojstava pri kompresiji. Ovaj pristup je pokazao značajan potencijal da poboljša brzinu rastvaranja i bioraspoloživost slabo rastvorljivih lekovitih supstanci, a prepoznat je kao dobra alternativa uobičajeno primenjivanim, znatno složenijim i skupljim tehnikama. Pored toga, nedavno su istraživane brojne mogućnosti za primenu ove jednostavne tehnike, uključujući izradu: tableta sa modifikovanim oslobađanjem lekovite supstance, oralno disperzibilnih tableta, čvrstih farmaceutskih oblika sa tečnim biljnim ekstraktima, itd. Ova nova tehnologija pruža brojne prednosti, među kojima su najvažnije njena jednostavnost, ekonomičnost, primenljivost u industrijskoj proizvodnji i ekološka prihvatljivost. Međutim, prate je i izvesni izazovi, kao što je ograničena primenljivost u slučaju visoko doziranih lekovitih supstanci. Ovaj rad ima za cilj da pruži sveobuhvatan pregled nedavnog napretka u pogledu potencijalne primene ove tehnologije, kao i da pruži uvid u nove tehnike zasnovane na konceptu tečno-čvrstih sistema koje teže da dalje prošire njenu komercijalnu primenu.
Keywords: porozni ekscipijensi; tablete; višečestični sistemi; slabo rastvorljive lekovite supstance; poboljšana bioraspoloživost