Potencijal upotrebe prirodnih proizvoda za 3D štampu farmaceutskih oblika doziranja primenom fused deposition modeling tehnologije - Čanji Panić, Jelena; Todorović, Nemanja; Stjepanović, Ana; Lalić-Popović, Mladena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Poslednjih godina interesovanje za 3D štampanje lekova je u porastu usled mnogih prednosti ove tehnologije, kao što su visoka fleksibilnost u pogledu doze i farmaceutskog oblika štampanog farmaceutskog proizvoda. Fused deposition modeling (FDM) je jedna od najpopularnijih tehnologija 3D štampanja u farmaciji, zbog svoje niske cene i jednostavnosti. Predmet ovog preglednog rada je upotreba prirodnih proizvoda kao biorazgradivih i biokompatibilnih materijala sa dobrim bezbednosnim profilima u FDM 3D štampanju farmaceutskih proizvoda. Prirodni proizvodi kao što su alginat, hitozan i skrob već su primenjivani kao ekscipijenti u FDM 3D štampanim farmaceutskim oblicima lekova, dok drugi, poput šelaka i zeina, pokazuju potencijal, ali još uvek nisu korišćeni za 3D štampu farmaceutskih oblika lekova. Uloge ovih ekscipijenasa u formulaciji filamenata za FDM 3D štampu mogu biti različite, npr. punioci, nosači matriksa ili modifikatori oslobađanja. Takođe je razmatrana mogućnost inkorporacije aktivnih farmaceutskih sastojaka prirodnog porekla u filamente. Visoke temperature štampanja ograničavaju upotrebu prirodnih proizvoda u FDM 3D štampanju. Međutim, adekvatan izbor termoplastičnog materijala i parametara štampanja može proširiti upotrebu prirodnih proizvoda u FDM 3D štampanju farmaceutskih proizvoda.
Keywords: biopolimeri; prirodna sredstva za dopunjavanje; prirodni plastifikatori; FDM; trodimenzionalno štampanje