Izloženost živi i funkcija štitaste žlezde: postoji li veza? - Marić, Djurdjica; Bonderović, Vera; Javorac, Dragana; Baralić, Katarina; Bulat, Zorica; Djukić-Ćosić, Danijela; Mandić-Rajčević, Stefan; Žarković, Miloš; Buha Djordjević, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Živa (Hg) je jedan od najznačajnijih zagađivača životne sredine sa osobinama endokrinog ometača. Malo je podataka iz epidemioloških studija koji opisuju odnos doza-odgovor između nivoa toksičnih metala i nivoa hormona. Cilj ovog rada bio je da primenom nearest neighbor matching analize utvrdi razlika u koncentraciji Hg kod zdravih/obolelih ispitanika od bolesti štitaste žlezde i da primenom Benchmark modelovanja utvrdi odnos doza-odgovor između nivoa Hg u krvi i tireostimulišućeg hormona (TSH) i tiroidnih hormona u serumu. Uzorci krvi su sakupljeni i korišćeni za merenje Hg uz pomoć ICP-MS metode, a izdvojeni serum korišćen je za analizu hormona. Studija je pokazala postojanje statistički značajne razlike u nivoima Hg koji su izmereni kod zdravih i bolesnih ispitanika i postojanje odnosa doza-odgovor između Hg i svih merenih hormona, pri čemu je uzak interval dobijen za Hg-TSH par. Rezultati ovog istraživanja podržavaju upotrebu Benchmark dose pristupa u svrhu analize podataka iz humanih studija, a naša dalja istraživanja će biti usmerena na ispitivanje uticaja niskih doza na životinjskim modelima, u cilju utvrđivanja preciznijih efekata niskih doza na organizam.
Keywords: endokrini ometači; živa; funkcija štitaste žlezde; BMD koncept; nearest neighbor matching