Poređenje efikasnosti eutektičke smeše i konvencionalnih rastvarača u ekstrakciji derivata hidroksicimetne kiseline iz herbe Satureja kitaibelii Wierzb. ex Heuff. (Lamiaceae) - Arsenijević, Jelena; Drobac, Milica; Slavkovska, Violeta; Dabetić, Nevena; Marcic, Christophe; Kovačević, Nada; Ražić, Slavica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Derivati hidroksicimetne kiseline (HCK), kao što su dimerna rozmarinska kiselina (RK) i viši oligomeri HCK, su aktivni sastojci biljaka familije Lamiaceae. Ranije je ustanovljeno da herba Satureja kitaibelii (rtanjski čaj) sadrži značajne količine RK i heksamera HCK klinopodinske kiseline O (KKO). U radu je upoređena ekstrakciona efikasnost konvencionalnih rastvarača i duboke eutektičke smeše na bazi holin hlorida i limunske kiseline (ChCl:CitrA) za ekstrakciju RK i KKO iz rtanjskog čaja. Komercijalni uzorak rtanjskog čaja ekstrahovan je (1:10) postupkom sonikacije na sobnoj temperaturi tokom 60 min vodenim rastvorima ChCl:CitrA (35% i 65%), etanolom 50%, etanolom 96% i vodom, kao i prethodno optimizovanim postupkom (etanol 46%, digestija na 60 °C, 120 min). Sadržaj RK i KKO određen je HPLC metodom, korišćenjem RK kao eksternog standarda. Ekstrakcija primenom ChCl:CitrA i 50% etanola rezultirala je ekstraktima bogatim RK i KKO, pri čemu su koncentracije RK u ovim ekstraktima bile ujednačene (848-873 µg/mL), dok je za ekstrakciju KKO, ChCl:CitrA bila nešto efikasnija (1122-1131 µg/mL) od 50% etanola (925 µg/mL). Pored toga, ovi ekstrakti su sadržali veće količine RK i KKO od ekstrakta dobijenog pod ranije optimizovanim uslovima (666 µg/mL RK, 725 µg/mL KKO). Sa druge strane, ekstrakti dobijeni 96% etanolom i vodom sadržali su znatno manje količine RK (11-217 µg/mL) i KKO (4-10 µg/mL). Dobijeni rezultati ukazuju na potencijal primenjene eutektičke smeše u ekstrakciji rtanjskog čaja, kako u cilju kontrole kvaliteta, tako i za pripremu ekstrakata sa primenom u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, što je u skladu sa principima “zelene hemije” i “zelene farmacije”.