Dvadeset godina obrazovanja farmaceuta na Medicinskom fakultetu u Nišu - Nešić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Sagledavajući nedostatak dovoljnog broja farmaceuta, pre svega u apotekama niškog regiona i cele Južne Srbije, uz odobrenje Ministarstva prosvete, formirana je 2002. godine Katedra farmacije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, čime je započeto školovanje i obrazovanje diplomiranih farmaceuta odnosno magistara farmacije na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Kroz dva akreditaciona ciklusa, nastavni plan je osavremenjen i usklađen sa savremenim trendovima u obrazovanju farmaceuta, pre svega u evropskim zemljama. Akcenat je stavljen na realizaciju većeg broja izbornih predmeta, povećanje broja časova stručne prakse u realnom radnom okruženju i razvoj interprofesionalne saradnje sa budućim doktorima medicine i stomatologije, koji se obrazuju na istom fakultetu. Magistri farmacije mogu, od školske 2008/2009. godine, da nastave svoje obrazovanje na doktorskim akademskim studijama a od 2017. godine i da se stručno usavršavaju kroz zdravstvenu specijalizaciju iz Farmakoterapije. Prva generacija polaznika specijalističkih akademskih studija iz Kozmetologije započeće svoje obrazovanje školske 2022/2023. godine. Tokom dvadeset godina rada, ostvarena je saradnja sa fakultetima i institutima u zemlji i inostranstvu sa kojima je realizovan veći broj projekata finansiranih od strane nacionalnih i međunarodnih institucija. Do sada je odškolovano 867 magistara farmacije i 14 doktora medicinskih nauka. Obrazovanje magistara farmacije nastavlja se kroz permanentno osavremenjavanje nastavno-obrazovnih aktivnosti, afirmacijom celoživotnog učenja, uvođenjem novih studijskih programa, jačanjem saradnje sa drugim obrazovnim, naučnim i stručnim ustanovama kao i privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu.