Namerno polimedikamentozno trovanje psihotropnim lekovima - prikaz slučaja - Ždrale, Branislava; Repić, Aleksandra; Pavlekić, Snežana; Alempijević, Djordje; Lukić, Vera (Arhiv za farmaciju, 2022)
Antidepresivi, anksiolitici i antipsihotici su psihotropni lekovi koji se propisuju kao mono- ili polimedikamentozna terapija za lečenje depresije, bipolarnog poremećaja, šizofrenije i poremećaja spavanja. Terapija kod ovih pacijenata nosi dodatni rizik od suicida upravo ovim lekovima. Toksikološka laboratorija Instituta za sudsku medicinu dobila je uzorke krvi, urina i tečnosti staklastog tela nakon obdukcije tela žene starosti 41 godinu sa sumnjom da je izvršila samoubistvo trovanjem lekovima. Uzorci su pripremljeni tečno-tečnom ekstrakcijom, upareni do suva, rekonstituisani u metanolu i analizirani tečnom hromatografijom sa tandem masenom spektrometrijom. Razdvajanje lekova je postignuto upotrbom analitičke kolone XTerra C18 (3.5um, 4.6 x 100mm). Kao mobilna faza korišćeni su metanol i 0,1% mravlja kiselina u vodi (80/20/v/v) sa protokom 0,4 mL/min u izokratskim uslovima. U svim analiziranim uzorcima identifikovani su lekovi iz farmakoloških grupa antipsihotika (kvetiapin), antidepresiva (klomipramin, mirtazapin), benzodiazepina (diazepam, nordiazepam, 7-aminoklonazepam) i hipnotika (zolpidem). Za detekciju i kvantifikaciju su korišćeni  fragmentni joni za kvetiapin (m/z 384.0 → 253.0 i 221.15) i klomipramin (m/z 314.75 → 86.15 i 58.15). U krvi su dokazane smrtonosne koncentracije kvetiapina 13,82 mg/L i klomipramina 2,51 mg/L. Ostali lekovi su dokazani u terapijskim koncentracijama. U uzorcima urina i tečnosti staklastog tela su takođe detektovane značajne koncentracije svih identifikovanih lekova. Ovako visoka koncentracija kvetiapina u krvi može biti posledica predoziranja, ali i postmortem redistribucije usled izraženog volumena distribucije antipsihotika. Na osnovu obdukcionog nalaza, patohistološkog pregleda organa i hemijsko-toksikološke analize, zaključeno je da je smrt bila nasilna i nastupila usled trovanja različitim grupama lekova.