Prekliničko predviđanje neželjenih efekata lekova na nervni sistem - Savić, Miroslav (Arhiv za farmaciju, 2022)
Postojeće in vitro i in vivo prekliničke studije koje se sprovode tokom procesa istraživanja i razvoja teško mogu predvideti neželjene efekte farmaceutika na centralni i periferni nervni sistem. Postoji jasna potreba za povećanjem prediktivnosti prekliničkih oruđa, što bi bilo korisno za humane volontere/pacijente (bezbedniji lekovi) i farmaceutsku industriju (smanjena stopa neuspeha). NeuroDeRisk konzorcijum se sastoji od 18 akademskih institucija, kompanija farmaceutske industrije i malih i srednjih preduzeća u okviru projekta Inicijative za inovativne lekove (2019-2022). Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet jeste partner koji predvodi radni parket posvećen prekliničkom predviđanju neželjenih efekata na raspoloženje i kogniciju. Druge dve grupe izazovnih neželjenih efekata koje projekat obrađuje jesu konvulzivni napadi i periferne neuropatije. Korišćenjem mnoštva eksperimentalnih tehnika i brojnih farmaceutika koji su prethodno povezani sa svakim od ispitivanih velikih neželjenih efekata, projekat traga za inovativnim oruđima, esejima i protokolima, koji pokrivaju in silico, in vitro, in vivo i ex vivo pristupe. Mimo širenja znanja o brojnim široko korišćenim farmaceuticima, glavni cilj projekta jeste razvoj integrisane platforme za bolju procenu rizika u budućim eksploratornim i regulatornim studijama.