Uljani ekstrakti ploda divlje jabuke kao izvor bioaktivnih supstanci u kozmetičkim proizvodima za hidrataciju kože - Stojiljković, Dragana; Nešić, Ivana; Tadić, Vanja (Arhiv za farmaciju, 2022)
Plod divlje jabuke predstavlja dobar izvor bioaktivnih hidratantnih supstanci (polifenoli-PF i voćne kiseline-VK). Primena kozmetičkih proizvoda sa uljanim ekstraktima ploda divlje jabuke može pokazati povoljne hidratacione efekte nakon primene na kožu. Cilj našeg rada bio je priprema uljanih ekstrakata ploda divlje jabuke (Malus sylvestris fructus (L.) Mill., Rosaceae), poreklom iz Srbije, izrada kozmetičkog krema sa uljanim ekstraktom, ispitivanje sadržaja PF i VK, kao i in vivo ispitivanje efikasnosti krema sa uljanim ekstraktom nakon primene na kožu. Tečni uljani ekstrakti su pripremljeni u droga:ekstrakt odnosu 1:5 (m:m) sa suncokretovim uljem kao ekstragensom i primenom maceracije (ekstrakt EM) i digestije (ekstrakt ED) kao ekstrakcionih metoda, dok je u krem u/v tipa inkorporiran ekstrakt ED i stabilizovan je biodegradabilnim mešanim emulgatorima. Sadržaj PF i VK je određen HPLC analizom, a in vivo efikasnost je podrazumevala ispitivanje hidratacionog potencijala krema, transepidermalnog gubitka vode (TEGV) i pH kože nakon 14 i 28 dana primene krema na koži zdravih dobrovoljaca. Sadržaj identifikovanih bioaktivnih supstanci je bio bolji u ekstrakt EM (sadržaj PF: 7000,71mg/100gED i 27,14mg/100gEM i sadržaj VK: 2618,76mg/100gED i 281,25mg/100gEM). In vivo ispitivanje je pokazalo povećanje hidratacije kože (ΔEC je nakon 14 dana bio 14,98±6,58, a nakon 28 dana 10,12±5,86) sa nepromenjenim vrednostima TEGV i pH kože. Dobijeni rezultati ukazuju da uljani ekstrakti ploda divlje jabuke predstavljaju značajan izvor bioaktivnih supstanci sa dobrim hidratacionim efektima krema na humanoj koži, pa se mogu potencijalno koristiti u kozmetičkim proizvodima namenjenim za hidrataciju kože.