Narušena homeostaza polnih hormona kod pacijenata sa karcinom dojke, prostate i testisa: Koja je uloga kadmijuma i olova? - Andjelković, Milena; Buha Djordjević, Aleksandra; Javorac, Dragana; Baralić, Katarina; Djukić-Ćosić, Danijela; Antonijević, Biljana; Ćurčić, Marijana; Antonijević Miljaković, Evica; Čolaković, Nataša; Aćimović, Miodrag; Bulat, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Endokrini potencijal kadmijuma (Cd) i olova (Pb), kao važan mehanizam toksičnosti oba metala, potvrđen je kod određenih hormon-zavisnih karcinoma. Ova studija je imala za cilj da utvrdi koncentracije Cd i Pb u krvi, tumorskom i okolnom zdravom tkivu pacijenata sa karcinomom dojke, prostate i testisa i ispita korelaciju Cd i Pb sa nivoom polnih hormona u krvi pacijenata. Obuhvatila je 55 pacijentkinja sa karcinomom dojke, 41 pacijenta sa karcinomom prostate i 52 pacijenta sa karcinomom testisa, dok su u kontrolnu grupu bile uključene zdrave žene (41) i zdravi muškarci (61). Koncentracije Cd i Pb su analizirane elektrotermalnom atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom. Značajno više koncentracije Cd, odnosno niže Pb u tumorskom u odnosu na okolno zdravo tkivo utvrđene su kod pacijentkinja sa karcinomom dojke. Pozitivna korelacija je potvrđena između koncentracija Cd u tkivu izmenjene strukture i oba humana gonadotropina, a negativna sa estradiolom, te između Pb u tumorskom tkivu i testosterona. Pacijente sa karcinomom prostate i testisa karakterisale su značajno više koncentracije Cd u krvi u odnosu na zdrave ispitanike, a pokazana je i značajna akumulacija Cd i Pb u tumorskom tkivu prostate i testisa. Značajna pozitivna korelacija utvrđena je između koncentracije Cd i estradiola u krvi kod pacijenata sa karcinom prostate. Studija je pokazala da su više koncentracije Cd značajan prediktor za nastanak karcinoma i potvrdilanarušenu homeostazu polnih hormona kao važan mehanizam toksičnosti koji se nalazi u osnovi toksičnih efekata Cd i Pb kod obolelih od karcinoma dojke, prostate i testisa.