Trovanje ricinusom kod deteta uzrasta dve godine – prikaz slučaja - Kocić, Marija; Ristić, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Trovanja biljkama kod dece su druga po redu učestalosti, odmah posle trovanja lekovima. Ricinus, koji se uzgaja kao ukrasna biljka, u semenu sadrži izuzetno toksičnu supstancu, ricin. Intoksikacija nastaje kada se seme ricinusa sažvaće i proguta ili kada se udahne prah od usitnjenih delova ploda. Toksični efekti se ispoljavaju u vidu pospanosti, povraćanja i profuznih prolivastih stolica, a može doći i do razvoja cirkulatorne insuficijencije. Specifičan antidot za ricin ne postoji. Stopa smrtnosti i pored primenjenih mera lečenja iznosi oko 5%. Cilj ovog rada je bio da prikaže pacijenta uzrasta 2 godine muškog pola, sa kliničkom slikom akutnog, nenamernog i teškog trovanja ricinom. Anamnestički podaci ukazuju da je kod deteta ubrzo posle konzumiranja ricinusovog semena, došlo do razvoja gastrointestinalnih poremećaja. Prva pomoć je pružena pre upućivanja u našu bolnicu. Uprkos teškoj kliničkoj slici, ishod lečenja je bio povoljan. Na osnovu iznetog prikaza može se zaključiti da je težina kliničke slike trovanja ricinusom uslovljena načinom trovanja kao i dozom, tj. količinom unetog veoma toksičnog ricina, kao i da pored teške kliničke slike, pozitivan ishod lečenja je moguć uz terapijske postupke bazirane na nespecifičnim merama detoksikacije i merama simptomske i suportivne terapije.