Akutno zadesno samotrovanje jedinjenjem žive - prikaz slučaja - Ristić, Snežana; Paripović, Aleksandra; Sarajlija, Adrijana; Kovačević, Branko; Sudji, Jan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Akutna trovanja dece, posebno uzrasta mlađeg od 6 godina, predstavljaju globalni zdravstveni problem. Među najčešćim uzročnicima trovanja dece su lekovi, kozmetički proizovodi, sredstva za održavanje higiijene u domaćinstvu, ali i brojne druge hemikalije. Cilj ovog rada je da prikaže slučaj akutnog trovanja deteta uzrasta 19 meseci koje je zadesno popilo nepoznatu količinu jedinjenja žive i vrlo brzo po unosu ispoljilo je hematemezu, melenu i akutnu bubrežnu insuficijenciju. Od prijema je lečeno kontonuiranom hemodijafiltracijom u kombinaciji sa helatnom terapijom. Anurija je trajala 7 dana, a potpuni oporavak funkcije bubrega (procenjen na osnovu koncentracije ureje i kreatinina u serumu) imalo je posle 10 dana od prijema. Kontinuirana hemodijafiltracija sprovođena je 13 dana u cilju efikasnije eliminacije žive i kompleksa žive sa helatnim agensom. Primenjenim lečenjem postignuto je smanjenje koncentracije žive u krvi od 4500 μg/L na prijemu, do 63,6 μg/L posle tri nedelje lečenja. Mesec dana posle ingestije pojavili su se toksični efekti od primene helatnog agensa u vidu difuznog eritema i povišene vrednosti serumskih transaminaza. Lečeno je imunoglobulinima, uz regresiju promena na koži i normalizaciju transaminaza posle 5 dana. Tokom dvogodišnjeg praćenja, bilo je zdravo i sa normalnim razvojem, bez znakova trajnih posledica usled akutnog trovanja jedinjenjem žive. Prikazani slučaj zadesnog samotrovanja je i prvi do sada poznati slučaj trovanja jedinjenjem žive u Srbiji. Neophodan je stalni nadzora roditelja ili staretelja, kao i adekvatn čuvanje i odlaganje toksičnih materija u domaćinstvu.