Određivanje nivoa hroma, kobalta i nikla u krvi odraslog stanovništva na teritoriji Beograda - Repić, Aleksandra; Lukić, Vera; Ždrale, Branislava; Javorac, Dragana; Bulat, Petar; Bulat, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mikroelementi hrom, kobalt i nikl su potrebni za pravilno funkcionisanje organizma. U većim koncentracijama mogu ispoljiti toksične efekte poput ometanja pravilne funkcije organa i dovesti do genetskih oštećenja i karcinogeneze. Široko su rasprostranjeni u životnoj sredini. Putem hrane, vode, vazduha i/ili kože dospevaju u naš organizam. Cilj rada bio je da se utvrde referentne vrednosti hroma, kobalta i nikla u krvi odraslih stanovnika grada Beograda, kao i stepen uticaja individualnih, socioekonomskih faktora i životnih navika na nivoe ovih metala u krvi. Ispitivanu populaciju je činilo odraslo, zdravo stanovništvo,ukupno 715 muškaraca (72,7%) i 269 žena (27,3%) od 18 do 65 godina starosti, koji su bili dobrovoljni davaoci krvi. Za analizu je korišćena krv sakupljana u vakutejnere sa heparinom. Analizirano je 984 uzoraka. Koncentracija metala je određena metodom masene spektrometrije sa induktivno spregnutom plazmom (7700x, Agilent, USA), sa oktopol reaktivnim sistemom i „micro-flow“ raspršivačem. Prosečna starost ispitanika iznosila je 37,2±10,8 godina. Referentne vrednosti ispitivanih metala u krvi, prikazane kao 95. percentil su 0,95 mg/L, 0,62 mg/L i 1,46 mg/L za hrom, kobalt i nikl, redom, su u dobroj korelaciji sa vrednostima dobijenim u biomonitoring studijama sprovedenim u Evropi. Istraživanje uticaja individualnih faktora je pokazalo da je hrom izmeren u značajno nižim koncentracijama kod stanovništva srpske nacionalnosti, da su nivoi kobalta u krvi žena značajno viši i da se nivoi kobalta i nikla povećavaju sa starenjem kod oba pola. Obrazovanje i ekonomski status, pušenje cigareta i bavljenje sportom ne utiču statistički značajno na nivoe ovih metala u krvi.