Hemijski sastav, antiinflamatorni efekat i antitumorska aktivnost ploda štavelja (Rumex crispus L., Polygonaceae) - Samardžić, Stevan; Jakovljević, Dunja; Majkić, Tatjana; Beara, Ivana; Maksimović, Zoran; Ćebović, Tatjana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Štavelj (Rumex crispus L.) je višegodišnja zeljasta biljka koja se tradicionalno koristi u tretmanu gastrointestinalnih tegoba, infekcija i kožnih oboljenja. Cilj ove studije je bio da se ispita hemijski sastav, ex vivo antiinflamatorni efekat i in vivo antiproliferativna aktivnost vodenog ekstrakta ploda štavelja. Polifenolni profil je analiziran LC-DAD-ESI-MS tehnikom. Uticaj na produkciju metabolita arahidonske kiseline je ispitan u humanim trombocitima. Antitumorska aktivnost oralno primenjenog ekstrakta (koncentracija: 5% m/V; doze: 1, 2 i 5 mL/kg telesne težine/dan; dužina tretmana: 7 dana) prema Ehrlich-ovom ascitnom tumoru i hepatocelularnom karcinomu procenjena je u eksperimentu na životinjama. Određeni su zapremina ascitesa, procenat vijabilnih ćelija i nivoi antioksidantnih enzima. U vodenom ekstraktu ploda R. crispus je utvrđeno prisustvo fenolnih kiselina (galna i protokatehinska kiselina), proantocijanidina (monomeri, dimeri i trimeri), flavonoidnih heterozida i antrahinona emodina. Sadržaj kvantitativno dominantnog jedinjenja mikvelijanina je iznosio 2,4%. Ispitivani preparat je koncentraciono-zavisno inhibirao sintezu 12(S)-hidroksi-(5Z,8E,10E)-heptadekatrienske kiseline (IC50 = 4,96 mg/mL) i 12(S)-hidroksi-(5Z,8Z,10E,14Z)-eikozatetraenske kiseline (IC50 = 2,06 mg/mL). Antitumorski efekat u životinja je bio dozno-zavisan i ispoljio se kao suprimiranje rasta tumora i indukcija ćelijske smrti maligno transformisanih ćelija. Vrednosti biohemijskih parametara su sugerisale da je u ćelijama karcinoma došlo do indukovanja oksidativnog stresa, te se može pretpostaviti da je ovaj mehanizam bio barem delom zaslužan za aktivnost. Vodeni ekstrakt ploda R. crispus poseduje značajan farmakološki potencijal koji opravdava dalje istraživanje.