Akutna trovanja lekovima za terapiju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srbiji - Kovačević, Milica; Baralić, Katarina; Buha Djordjević, Aleksandra; Ćurčić, Marijana; Antonijević Miljaković, Evica; Bulat, Zorica; Antonijević, Biljana; Djukić-Ćosić, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2022)
Akutna trovanja lekovima za lečenje kardiovaskularnih bolesti su ređa u odnosu na trovanja drugim lekovima, ali često dovode do ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju različitih sistema organa i karakterišu se relativno visokim mortalitetom. Kada su u pitanju polimedikamentozna trovanja lekovima koji imaju depresorno dejstvo na kardiovaskularni sistem, neophodno je bolničko zbrinjavanje pacijenata. Cilj ovog rada je bio prikazati analizu podataka o akutnim trovanjima lekovima koji se koriste u terapiji kardiovaskularnih oboljenja u Republici Srbiji u periodu od 2010 do 2018. godine na osnovu publikovanih Godišnjaka Nacionalanog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije. Broj pacijenata koji su pregledani pod sumnjom na trovanje lekovima za lečenje kardiovaskularnih bolesti u periodu 2010-2018. godine kretao se od 4-6% svih pacijenata pregledanih usled akutnog trovanja lekovima godišnje, dok se broj pacijenata hospitalizovanih usled trovanja lekovima kretao 7-11% svih hospitalizovanih pacijenata. Od ukupnog broja letalnih ishoda koji su posledica trovanja lekovima, 27% čine pacijenti preminuli zbog trovanja lekovima za lečenje kardiovaskularnih bolesti. Najčešći uzročnici trovanja kod pregledanih pacijenata su beta blokatori (45%), zatim blokatori Ca2+ kanala (25%) i ACE inhibitori (21%), a ove tri grupe lekova su najzastupljenije i kod hospitalizovanih pacijenata. Letalni ishodi su najčešće posledica akutnog trovanja blokatorima Ca2+ kanala (50%) i beta blokatorima (40%), uglavnom u kombinaciji sa lekovima koji se koriste u terapiji psihijatrijskih oboljenja poput benzodiazepina, antiepileptika i antipsihotika.