Toksikološki aspekt imunomodulatora: prijatelj ili neprijatelj u povećanju efikasnosti imunoterapije karcinoma - Djukić-Ćosić, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2022)
Incidenca malignih oboljenja u svetu je u stalnom porastu i pretpostavlja se da bi kombinacija imunomodulatora sa imunoterapijom poboljšala efikasnost terapije kod pacijenata obolelih od raka. Ovaj rad prezentuje istraživačko-razvojni projekat međunarodne saradnje sa NR Kinom pod nazivom „Povećanje efikasnosti imunoterapije karcinoma kombinacijom CAR-T ćelija ili PD-1/PD-L1 inhibitora pomoću imunomodulatora” čiji je nosilac Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu. Sulforafan (SFN), izotiocijanat iz kupusastog povrća, i vrsta inaktivisane bakterije Pseudomonas aeruginosa (PA-MSHA) prepoznati su kao imunomodulatori sa velikim stimulativnim potencijalom imunskog sistema, odnosno antitumorskim efektom. Međutim, malo je podataka o njihovoj pojedinačnoj bezbednoj primeni, dok nema podataka o potencijalnim neželjenim i štetnim efektima njihove kombinovane primene, posebno kod pacijenata obolelih od malignih bolesti sa značajno narušenim imunskim sistemom. Kineski tim ispituje efikasnost poboljašanja imunoterapije kombinacijom sa imunomodulatorima, pri čemu je njihovim prvim publikovanim rezultatima dokazano pozitivno dejstvo SFN kada se primenjuje sa CAR-T ćelijama, dok je zadatak srpskog tima da ispita toksikolški profile pojedinačne ili kombinovane primene SFN i PA-MSHA in silico, in vitro i in vivo na dva eksperimentalna modela – zebrica i pacova. Projekat će posebno ispitati potencijal za pojavu štetnih efekata pojedinačne i/ili kombinovane primene ispitivanih imunomodulatora ili pak izostanak efikasnosti terapije kod pacijenata sa rakom, posebno rakom debelog creva. Prvi in silico rezultati srpskog istraživačkog tima ukazuju da korist ili rizik primene SFN kod pacijenata sa rakom debelog creva zavisi od ekspresije pojedinih gena kod pacijenta i identifikuje setove gena čija promena može ukazati na pozitivan ili čak negativan efekat primene imunomodulatora.