Digitalne tehnologije koje menjaju farmaceutsku praksu - ključne koristi i izazovi - Odalović, Marina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala je e-zdravlje kao upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) za zdravlje ljudi, npr. lečenje pacijenata, istraživanje, obrazovanje zdravstvenih profesionalaca, praćenje bolesti i monitoring javnog zdravlja. E-zdravlje obuhvata interakciju između pacijenata i zdravstvenih profesionalaca, razmenu informacija između zdravstvenih institucija, kao i međusobnu komunikaciju zdravstvenih profesionalaca. U kontekstu upotrebe IKT, ali u nešto užem smislu, pojavljuju se i pojmovi m-zdravlje (upotreba mobilnih IKT uređaja u svrhu zdravlja) i telezdravlje (upotreba telekomunikacionih tehnologija u svrhu zdravlja). Oblast farmacije razvija se u pravcima e-farmacije i telefarmacije. U brojnim apotekama danas su prisutni mnogi elementi e-zdravlja počev od izdavanja e-recepata, provere interakcija među lekovima, pružanja podrške pacijentima radi unapređenja adherence pomoću aplikacija na mobilnim telefonima, i sl. Farmaceuti zajedno sa oslalim zdravstvenim profesionalcima, sagledavaju značaj i potencijal brojnih podataka (engl. Big data) i veštačke inteligencije za unapređenje zdravstvenog sistema i smatraju ove tehnologije korisnim alatom za podršku zdravstvenim profesionalcima. Međutim, smatra se takođe da u rutinskoj praksi na nacionalnom nivou, upotreba ovakvih alata uvek mora biti praćena stručnim savetima farmaceuta, kako bi se obezbedila efikasnost terapije, a pacijentima obezbedile farmaceutske usluge koje zadovoljavaju najviše standard. Globalni trendovi digitalizacije i prelazak na digitalnu ekonomiju veoma su ubrzali tempo kojim nove tehnologije transformišu i zdravstveni sektor. Prilagođavanje nacionalne regulative upotrebi IKT u svrhu zdravstvene zaštite pacijenata, kao i harmonizacija sa evropskom regulativom u ovoj oblasti prepoznaje se kao jedan od budućih izazova koji treba uspešno savladati na putu ka još bezbednijoj i efikasnijoj farmaceutskoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata u apotekama.