Značaj određivanja produkata uznapredovale glikacije i biomarkera lipidnog i redoks statusa kod pacijenata sa dijabetes melitusom - Vujčić, Sanja; Kotur-Stevuljević, Jelena; Beljić Živković, Teodora; Mišić , Milan; Mihajlović, Marija; Erceg, Sanja; Zeljković, Aleksandra; Koprivica-Uzelac, Branka; Perović Blagojević, Iva; Vekić, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Neenzimska glikacija, oksidativni stres (OS) i dislipidemija su glavni metabolički procesi koji dovode do razvoja makrovaskularnih komplikacija (kardiovaskularnih bolesti) dijabetesa melitusa (DM). Međutim, klinički  značaj određivanja biomarkera ovih procesa kod pacijenata sa mikrovaskularnim komplikacijama (retinopatija, nefropatija, neuropatija) nije dovoljno razjašnjen. Cilj ovog istraživanja je bio ispitivanje produkata uznapredovale glikacije (AGE), biomarkera OS i dislipidemije kod 100 pacijenata sa DM (33 bez mikrovaskularnih komplikacija i 77 sa komplikacijama) i 30 ispitanika bez DM. Nivo cirkulišućih AGE je bio značajno viši u grupi pacijenata sa komplikacijama (medijana: 5,72;  interkvartilni raspon: 4,60-6,54 U/mL) u odnosu na pacijente bez  komplikacija (medijana: 4,84; interkvartilni raspon 4,10-5,40 U/L; P