Efikasnost vortioksetina u modelu osteoartritisa kod pacova - Nastić, Katarina; Pecikoza, Uroš; Micov, Ana; Tomić, Maja; Jovanović, Aleksandar; Stepanović-Petrović, Radica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Osteoartritis predstavlja najčešće reumatsko degenerativno oboljenje, praćeno hroničnim bolom, glavnim uzrokom onesposobljenosti pacijenata. Postojeće terapijske opcije za otklanjanje bola  su neretko nedovoljno efikasne i/ili udružene sa brojnim neželjenim efektima. Vortioksetin je noviji antidepresiv multimodalnog mehanizma dejstva; inhibira transporter za preuzimanje serotonina, a deluje i kao agonist, parcijalni agonist ili antagonist različitih podtipova serotoninskih (5-HT) receptora uključenih u modulaciju bola. Cilj ovog rada je bio ispitati efikasnost vortioksetina u poređenju sa duloksetinom, antidepresivom preporučenim za lečenje osteoartritisa, u modelu osteoartritisa kod pacova. Osteoartritis je indukovan intraartikularnom injekcijom natrijum-monojodacetata (MIA; 2 mg/25 µL) u desno koleno mužjaka pacova Wistar soja. Vortioksetin/duloksetin je primenjivan oralno svakodnevno tokom 28 dana nakon injekcije MIA. Procena antinociceptivne efikasnosti vortioksetina/duloksetina ispitivana je korišćenjem von Frey, aceton testa i testa raspodele težine (eng. weight-bearing). Uticaj tretmana na dobrobit životinja (eng. well-being), kao i motornu spretnost ispitivan je u testu kopanja i rotarod testu, redom. Vortioksetin (2 i 10 mg/kg) i duloksetin (15 i 25 mg/kg) su značajno smanjili mehaničku i hladnu alodiniju, i poboljšali oslanjanje životinja na ipsilateralnu šapu u von Frey, aceton i testu raspodele težine, redom. Vortioksetin nije imao značajan uticaj na aktivnost životinja u testu kopanja, dok je duloksetin značajno smanjio ovu inherentnu aktivnost glodara. U rotarod testu nije pokazan značajan uticaj tretmana na motorne performanse/sedaciju životinja. Ova studija je pokazala da su antinociceptivni efekti vortioksetina i referentnog leka duloksetina uporedivi,  kao i povoljniji uticaj vortioksetina na opštu dobrobit životinja.