Predviđanje štetnih efekata sulforafana in silico ispitivanjem njegovog ciljanog dejstva na gene, protein-protein interakcije i klase molekula - Živančević, Katarina; Baralić, Katarina; Božić, Dragica; Javorac, Dragana; Marić, Đurđica; Antonijević Miljaković, Evica; Buha Đorđević, Aleksandra; Ćurčić, Marijana; Bulat, Zorica; Antonijević, Biljana; Djukić-Ćosić, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2022)
Alternativni oblik lečenja raka uključuje upotrebu prirodnih jedinjenja kao što je fitohemikalija bogata sumporom, sulforafan (SFN). Međutim, podaci o interakcijama SFN na nivou proteina i ciljnih mesta dejstva SFN u ljudskom organizmu su ograničeni. Cilj ove studije bio je da se ukaže na ciljne interakcije SFN kod ljudi kako bi se racionalizovali mogući neželjeni efekti i predvidela nova ciljna mesta toksičnosti korišćenjem in silico pristupa. STITCH baza podataka (http://stitch.embl.de) korišćena je za dobijanje informacija o interakcijama između hemikalija i proteina, dok je Metascape (https://metascape.org/) izdvojio protein-protein interakcije (PPIE). SwissTargetPrediction (http://vvv.svisstargetprediction.ch/) ukazao je na ciljana mesta dejstva SFN kod ljudi. Izdvojeni su geni koji kod ljudi imaju najjaču interakciju sa SFN: NQO1, NFE2L2, CASP3, HSP90AA1, MAPK14, HDAC6, HPGDS, KEAP1, GSTA1, GSTM1. Ateroskleroza, NRF2 signalni put i hemijska karcinogeneza - reaktivne vrste kiseonika (ROS) označeni su kao najznačajnije protein-protein interakcije. Najzastupljenija klasa SFN ciljanih molekula u ljudskom organizmu bili su enzimi (26,7%). Receptor epidermalnog faktora rasta erbB1, faktor inhibitora migracije makrofaga i sintaza azot oksida (inducibilna) pokazali su najveću stopu verovatnoće ciljnog mesta dejstva. U našoj prethodnoj studiji istakli smo da bi genom pacijenata obolelih od raka mogao uticati na bezbednost primene SFN. Međutim, ova studija daje dodatni set ciljnih gena i naglašava važnost oksidativnog stresa u predloženim interakcijama između gena, kao i predviđenim klasama ciljnih molekula na koje deluje SFN i koje bi trebalo dalje ispitati.