Smrtno trovanje odojčeta antiepilepticima - prikaz slučaja - Pančić, Dimitrije; Vujović, Maja; Kostić, Emilija; Antović, Aleksandra; Pinterović, Bogdan; Miljković, Milica; Stojanović, Ivan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Trovanje antiepilepticima kod dece može biti manifestovano multiorganskim disfunkcijama različitog stepena, u rasponu od diskretno izraženih simptoma do teških i po život opasnih komplikacija. U radu je prezentovan smrtni slučaj muškog odojčeta starog 3 i po meseca, čija je obdukcija izvršena zbog sumnje na medikamentozno trovanje. Nakon tromesečne hospitalizacije zbog intrapartalne asfiksije, odojče je otpušteno na kućno lečenje pod dijagnozom “Epilepsia idiopathica (focalis) (partialis) et syndromata epileptica cum impetu simplici partiali“. Propisana je terapija lekovima Levetiracetamom, Valproinskom kiselinom i Fenobarbitonom. Tri dana po otpustu iz bolnice, odojče je ponovo hospitalizovano zbog pospanosti i dispneje, koje su se unutar 24 sata produbile do kome, respiratornog aresta i smrtnog ishoda. Tokom lečenja je izvršena toksikološko-hemijska analiza krvi koja je pokazala prisustvo Levetiracetama u koncentraciji od 23,67 mg/L i Fenobarbitona od 78 mg/L. Obdukcijom je utvrđen nespecifičan nalaz na unutrašnjim organima, uz jakostepen edem mozga i pluća. Toksikološko-hemijskom analizom uzoraka tkiva lešnog materijala utvrđeno je prisustvo Levetiracetama u koncentraciji od 21,95 mg/L i Fenobarbitona od 65 mg/L. Zaključeno je da je smrt nasilna i da je nastupila usled trovanja antiepilepticima. Istražnim radnjama u krivičnom postupku je utvrđeno da je majka detetu ordinirala propisanu terapiju u dozama 10 puta većim od propisanih. S druge strane, da li je do trovanja došlo nehatno ili umišljajno ostala je nepoznanica.