Određivanje sadržaja eteričnih ulja u četinama odabranih vrsta iz porodice Pinaceae - Korić, Emina; Nikšić, Haris; Gušić, Irma; Durić, Kemal (Arhiv za farmaciju, 2022)
U cilju određivanja sadržaja eteričnih ulja, ispitivano je pet vrsta iz porodice Pinaceae, sakupljenih na dva lokaliteta u Bosni i Hercegovini - Crepoljsko (planina Sarajevski Ozren) i Ruište (u podnožju planine Prenj), u proljetnom periodu 2020. godine. Kao sirovina za dobijanje eteričnog ulja korištene su svježe, cjelovite iglice (četine) Pinus sylvestris L. – sakupljene na Crepoljskom; Pinus nigra J.F.Arnold – sakupljene na Crepoljskom; Pinus heldreichii Christ – sakupljene na Ruištu; Picea abies (L.) H. Karst.– sakupljene na Ruištu; Picea pungens Engelm.– sakupljene na Crepoljskom. Izolacija i određivanje sadržaja eteričnih ulja je izvršena putem destilacije po Klevendžeru u trajanju od 2,5 h. Rezultati određivanja sadržaja eteričnih ulja izraženi su kao srednja vrijednost tri uzastopne destilacije, za svaku vrstu porodice Pinaceae. Kvalitativna analiza ispitivanih uzoraka eteričnih ulja odabranih vrsta porodice Pinaceae urađena je tankoslojnom hromatografijom (TLC). Ispitivano je prisustvo α-tujona, smjese α- i β-tujona, α-felandrena, β-pinena, bornil-acetata i eukaliptola u analiziranim uzorcima. Određen je sadržaj eteričnih ulja u rasponu od 0,3 mL/100 g u iglicama vrste Pinus heldreichii, do 1,03 mL/100 g u iglicama vrste Picea abies. Primjenjeni uslovi hromatografiranja omogućavaju adekvatno razdvajanje i identifikaciju target molekula u ispitivanim uzorcima.