Multimodalna kontrola hroničnog bola i komorbiditeta sa atipičnim analgeticima -,,više muva jednim udarcem“ - Stepanović-Petrović, Radica; Tomić, Maja; Jovanović, Aleksandar; Pecikoza, Uroš; Micov, Ana; Nastić, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Osteoartritis (OA) je najčešća reumatska bolest, koja pogađa preko 300 miliona ljudi širom sveta. Prouzrokuje hronični bol, invaliditet i obično je povezan sa komorbiditetima koji dovode do lošijih zdravstvenih ishoda, složenijeg lečenja i povećanja troškova zdravstvene zaštite. Trenutno dostupne terapijske opcije (tipični/atipični analgetici) imaju ograničenu efikasnost i/ili lošu podnošljivost, i obično ne utiču ili čak mogu pogoršati komorbiditete. U vremenu kada su ljudski i radni vek produženi, a penzioni fondovi u Srbiji i Evropi smanjeni, postoji velika potreba za održavanjem funkcionalnosti i radne sposobnosti starije populacije. Naš cilj je da pronađemo nove terapijske opcije koje bi istovremeno mogle da leče hronični bol i njegove glavne komorbiditete: depresiju, kognitivno oštećenje i/ili kardiovaskularne bolesti (KVB). Planirano je ispitivanje efekata vortioksetina, novog antidepresiva sa  multimodalnim mehanizmom delovanja, na bol, depresivno ponašanje, kognitivno oštećenje i kardiovaskularni status pacova u modelu OA kolena. Efekti vortioksetina biće poređeni  sa efektima duloksetina, jedinog antidepresiva koji se koristi za ublažavanje bola kod OA. Zatim će biti ispitani efekti dvokomponentnih kombinacija vortioksetina/duloksetina sa adjuvantnim tretmanima (redovna fizička aktivnost/metformin/nikotinamid), koji su pokazali efikasnost u ublažavanju bola, depresije, narušene kognicije i/ili KVB u pretkliničkim/kliničkim istraživanjima. Ukoliko se pokaže da su efikasne i da se dobro tolerišu, nove terapijske opcije bi se mogle implementirati u kliničku praksu mnogo brže i sa znatno manje finansijskih ulaganja u poređenju sa vremenom i ulaganjima koja su potrebna za razvoj novog leka, jer se sastoje od lekova koji su već odobreni za ljudsku upotrebu i bezbednih, široko dostupnih i ekonomski povoljnih nefarmakoloških mera.