Poremećaji metaboličke i inflamatorne homeostaze u patogenezi kolorektalnog karcinoma - Mihajlović, Marija; Ninić, Ana; Ostojić, Marija; Sopić, Miron; Stefanović, Aleksandra; Vekić, Jelena; Antonić, Tamara; Spasojević-Kalimanovska, Vesna; Bogavac Stanojević, Nataša; Zeljković, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Da bi se razumeo metabolički i imuni potencijal adiponektina u kolorektalnom karcinomu (CRC), pažnja se mora obratiti i na njegove receptore: adiponektinski receptor 1 (ADIPOR1) i adiponektinski receptor 2 (ADIPOR2). Gene set enrichment analiza (GSEA) dva skupa podataka, zasnovanih na uzorcima malignog tkiva i na monocitima periferne krvi (PBM) je korišćena da bi se obezbedili genetski otisci različitih signalnih puteva koji su bili najbolje povezani sa ekspresijom gena ADIPOR1/ADIPOR2. Skupovi transkriptomskih podataka GSE44076 i GSE47756 su preuzeti iz NCBI Gene Expression Omnibus baze podataka. U skupu podataka GSE44076 formirane su tri grupe: 98 uparenih uzoraka tumorskog tkiva debelog creva i susedne mukoze i uzorci tkiva 50 zdravih dobrovoljaca. Drugi set (GSE47756) je sadržao informacije o otisku gena PBM u CRC sa formiranim dvema grupama: 38 uzoraka zdravih subjekata i 55 pacijenata sa CRC. GSEA analiza skupa podataka GSE44076 je implicira da su nivoi iRNK ADIPOR1 negativno korelirali sa MTORC1 i TNF-α NF-κB signalnim putevima u tumorskom tkivu. Istovremeno, ADIPOR2 je bio pozitivno povezan sa skupovima gena metaboličkih puteva kao što su homeostaza holesterola, glikoliza i PPAR signalizacija. Nasuprot GSE44076 skupu podataka, GSEA analiza GSE47756 transkriptomskog seta je otkrila da je ADIPOR1 zapravo metabolički aktivan receptor u PBM pacijenata sa CRC. Iznenađujuće, setovi gena koji su se odnosili na signalni put TNF-α NF-κB su bili pozitivno povezani sa nivoima iRNK ADIPOR1 u monocitima grupe sa karcinomom. Različite vrste metaboličke i imune regulacije koje se postižu preko ADIPOR1/ADIPOR2 u tumoru i PBM sugerišu moguće nove terapeutske ciljeve u CRC.