Svest stanovništva opštine Bor o uticaju farmaceutskog otpada na zdravlje ljudi i životnu sredinu - Jorgovanović, Sonja; Božić, Dragica; Jorgovanović, Slaviša; Ćurčić, Marijana; Buha Djordjević, Aleksandra; Antonijević Miljaković, Evica; Djukić-Ćosić, Danijela; Javorac, Dragana; Baralić, Katarina; Bulat, Zorica; Antonijević, Biljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Brz rast proizvodnje i potrošnje lekova na globalnom nivou, nesumnjivo dovodi do kontaminacije životne sredine farmaceutskim supstancama, njihovim metabolitima, kao i proizvodima njihove dodatne razgradnje u životnoj sredini. Posledično, živi svet biva izložen uticaju farmaceutskog otpada usled čega dolazi do ispoljavanja različitih neželjenih efekata, kao, na primer, razvoja rezistencije mikroorganizama na antibiotike. Kratkim pregledom regulative zemalja članica Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije, uočena je različitost pristupa i regulatornih mera donetih u cilju pravilnog rukovanja otpadom, između ostalih i farmaceutskim otpadom, pri čemu ni jedan sistem ne pokazuje zavidne rezultate. Istraživanjem rađenim u periodu mart-maj 2020. godine pokušali smo da dođemo do saznanja koliko je razvijena svest građana opštine Bor, o postojanju farmaceutskog otpada kao posebne kategorije koja može da ugrozi zdravlje ljudi ali i životnu sredinu. Anketiranjem pacijenata, kako ličnim kontaktom, tako i u elektronskoj formi prikupljeno je ukupno 226 odgovora, a dobijeni rezultati analizirani su pomoću statističkog softvera SPSS 21.0. Dobijeni rezultati pokazuju da je svest o štetnosti farmaceutskog otpada razvijena kod više od trećine ispitanika (37,5%), ali i postojanje niskog stepena informisanosti o pravilnom načinu zbrinjavanja generisanog otpada. Zbog toga, preko 36% muškaraca i 42% žena lekove baca u komunalni otpad., dok ih 9% muškaraca i 11% žena odnosi u apoteke. Dopuna zakonske regulative kao i pratećih pravilnika, propraćena odgovarajućom medijskom kampanjom doprinela bi boljem razumevanju datog problema i usvajanju novih navika kod građana u načinu rukovanja neiskorišćenim lekovima iz domaćinstva.