Ispitivanje instant pudinga kao potencijalnih vehikuluma za primenu lekova kod pacijenata sa disfagijom - Vasiljević, Ivana; Turković, Erna; Parojčić, Jelena; Vasiljević, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Procenjuje se da oko 22% stanovništva ima probleme sa gutanjem i disfagijom, pri čemu je problem naročito izražen u pedijatrijskoj i gerijatrijskoj populaciji. Primena lekova kod ovih osoba je otežana i potrebno je razviti odgovarajuće pristupe koji olakšavaju gutanje čvrstih farmaceutskih oblika. Cilj ovog rada bio je karakterizacija komercijalno dostupnih instant pudinga, kao potencijalnih vehikuluma za primenu čvrstih farmaceutskih oblika lekova. Tri komercijalno dostupna instant pudinga su pripremljena prema uputstvu proizvođača (mešanje sa propisanom zapreminom hladnog mleka, bez kuvanja) i okarakterisana u pogledu pH vrednosti, reoloških karakteristika i teksture (čvrstina i adhezivnost). Sastav ispitivanih uzoraka se razlikovao u pogledu udela inulina kao sredstva za geliranje (3,3-8%) i arome (vanila, čokolada, kokos). Generalno, svojstva ispitivanih proizvoda bila su uporediva. pH vrednost pripremljenih pudinga bila je 6,57-6,90. Svi uzorci pokazali su tiksotropno ponašanje. Vrednosti prividnog viskoziteta, izmerene na 50 s-1, bile su 4850-16800 mPas, ukazujući da pudinzi spadaju u klasu 4 (veoma guste tečnosti) prema Smernicama Inicijative za međunarodnu standardizaciju ishrane u disfagiji i da su pogodni za pacijente sa uznapredovalom disfagijom. Čvrstina uzoraka bila je u rasponu od 54,6 mN (puding od kokosa) do 63,9 mN (puding od čokolade), a adhezivnost od 30,26 gs (puding od kokosa) do 40,64 gs (puding od čokolade), ukazujući na meku strukturu i pogodnost za gutanje bez intenzivnog žvakanja. Ispitivani pudinzi pokazali su pogodni viskozitet i teksturu za primenu kod pacijenata sa uznapredovalom disfagijom i predstavljaju obećavajući pristup za primenu čvrstih farmaceutskih oblika kod ove populacije.