Uticaj smeše Cd i BDE-209 na homeostazu Zn i Cu u bubregu pacova - Ćurčić, Marijana; Janković, Saša; Buha Djordjević, Aleksandra; Milovanović, Vesna; Antonijević Miljaković, Evica; Djukić-Ćosić, Danijela; Javorac, Dragana; Baralić, Katarina; Živančević, Katarina; Božić, Dragica; Durgo, Ksenija; Vučinić, Slavica; et al. (Arhiv za farmaciju, 2022)
Ljudi mogu biti izloženi hemikalijama iz različitih izvora, te je potrebno procenjivati efekte na bazi izloženosti smešama hemikalija, pre nego pojedinačnim hemikalijama. U studiji je analiziran uticaj smeše Cd i BDE-209, široko rasprostranjenih zagađujućih perzistentnih supstanci, na homeostazu bioelemenata, cinka (Zn) i bakra (Cu). U cilju evaluacije potencijala smeše da naruši homeostazu Zn i Cu u bubrezima pacova, Wistar pacovi su oralnom gavažom bili tretirani tokom 28 dana dozama Cd od 2,5, 7,5 i 15 mg/kg/dan, kombinacijama ove tri doze sa 1000 mg BDE-209/kg/dan i vodom kao kontrolom. Tkivo bubrega je izdvojeno, zatim mineralizovano, a sadržaj Zn i Cu je meren atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom. Moguće interakcije su procenjivane poređenjem nagiba krivih doza-odgovor, a izračunate su i donje granice pouzdanosti Benchmark doze od 10% (BMDL10) korišćenjem PROAST softvera (RIVM, Holandija). Cd primenjen sam utiče na homeostazu Zn u bubregu i izračunata BMDL10 iznosi 1,713 mg/kg/dan, dok u kombinacji sa BDE-209 iznosi 1,719 mg/kg/dan. Cd ometa homeostazu Cu u bubregu pacova i BMDL10 iznosi 5,679 mg/kg/dan, dok je u kombinaciji sa BDE-209 BMDL 10 puta niža i iznosi 0,517 mg/kg/dan. Nagib krive doza odgovor za smešu Cd i BDE-209 bio je daleko niži od nagiba krive doza-odgovor za Cd. S obzirom na to da Cu igra značajnu ulogu u nastanku krvnih ćelija, ali i u očuvanju durgih sistema organa, dobijeni rezultati iziskuju pažnju zbog daleko potentnijeg uticaja smeše na nivo Cu u odnosu na uticaj samog Cd.