Informisanost pacijenata na teritoriji grada Beograda o biljnim proizvodima - Jovanović, Aleksandar; Stefanović-Vojinović, Jelena; Kukić-Marković, Jelena; Petrović, Silvana; Drobac, Milica; Tadić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Primena lekovitih biljaka ima značajan uticaj na ljudsko zdravlje. U svetu se koristi oko 13 000 lekovitih biljaka, a u zemljama u razvoju 65-80% populacije ih primenjuje u medicinske svrhe. Cilj rada bio je ispitivanje informisanosti pacijenata na teritoriji grada Beograda o biljnim proizvodima. Sprovedeno je kvantitativno, neeksperimentalno istraživanje pomoću namenski kreiranog upitnika u javnim apotekama tokom februara 2020. godine. U istraživanju je učestvovalo 954 ispitanika, od koji 66,5% ženskog pola; 39,1% starosti 20-40 godina. Većina je bila zaposlena (65,2%), sa srednjoškolskim obrazovanjem (45,2%). Najveći broj ispitanika (97,3%) je koristio lekovite biljke/biljne proizvode i to uglavnom povremeno, po potrebi (38,4%). Glavni motiv za njihovo korišćenje bio je poboljšanje zdravlja (75,2%), dok ih je 16,2% koristilo za lečenje. Ispitanici su se o delovanju i upotrebi lekovitih biljaka/biljnih proizvoda uglavnom informisali od farmaceuta u apotekama (45,1%) i putem medija (24,2%). Oko trećine ispitanika (37,3%) je navelo da zna razliku između biljnih lekovitih proizvoda i dijetetskih suplemenata. Da su biljni lekoviti proizvodi efikasni, ali manje od sintetskih lekova, smatralo je 52,9% ispitanika, dok je 61,5% smatralo da su oni bezbedni za upotrebu, ali sa mogućim neželjenim efektima. Trećina anketiranih (32,9%) imala je poteškoće da razume uputstva za upotrebu biljnih proizvoda, te su im bila potrebna dodatna objašnjenja. Najveći deo ispitanika (70,6%) dobijao je savet farmaceuta pri kupovini biljnog proizvoda. Farmaceuti su zdravstveni profesionalci koji poseduju adekvatna znanja o lekovitim biljkama/biljnim proizvodima i imaju ključnu ulogu u savetovanju pacijenata u cilju sprovođenja pravilne primene biljnih lekovitih i drugih biljnih proizvoda.