Savremene metode za selektivno ispitivanje neuronskih kola: budućnost razvoja novih terapijskih pristupa u neurofarmakologiji? - Joksimović, Srdjan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Napredak u savremenim tehnikama i metodama u oblasti neuronauka poslednjih godina omogućio je istraživačima da proučavaju neuronsku aktivnost sa visokom selektivnošću i vremenskom rezolucijom. Važna karakteristika ovih tehničkih dostignuća jeste ciljana manipulacija specifičnih neuronskih kola u mozgu zdravih i obolelih jedinki. Jedne od najsavremenijih metoda uključuju opto- i hemogenetiku kod životinja koje nesmetano ispoljavaju svoje ponašanje. Inicijalno, ovi pristupi su bili dizajnirani kao alati koji bi trebalo da pomognu istraživačima da bolje razumeju mehanizme koji leže u osnovi složenog ponašanja, ali oni mogu dovesti do nove ere farmakoloških otkrića u određenim neuronaučnim oblastima, kao što su epilepsija ili neuropsihijatrijska oboljenja. Hemogenetika je zasnovana na obrnutoj logici u poređenju sa tradicionalnim procesom otkrivanja lekova: konstruisani receptor se uvodi u ciljano područje mozga pomoću virusnog vektora, čime se omogućava visoko selektivna kontrola neuronske aktivnosti korišćenjem inače inertnog leka (npr. klozapin N-oksid), kako u eksperimentima sa gubitkom, tako i u onim sa pojačanjem funkcije. Na ovaj način, istraživači su smanjili učestalost epileptičnih napada u miševa i poboljšali kognitivna oštećenja u mišjem modelu shizofrenije. Međutim, primena hemogenetike je u velikoj meri ograničena na pretkliničke životinjske modele i još uvek nije jasno da li može selektivno modulisati neuronska kola i služiti kao potencijalni terapijski pristup kod ljudi. Relativni uspeh genske terapije potencijalno je rešio pitanje bezbednog unošenja konstruisanog receptora u centralni nervni sistem, povećavajući tako translacionu vrednost ovog pristupa. Ovo predavanje ima za cilj da sumira najnovije naučne dokaze i pruži relevantne informacije o navedenim metodama i na taj način podstakne otvorenu diskusiju tokom konferencije.