Robustan razvoj metode multimodalne hromatografije primenom principa ugrađivanja kvaliteta kroz dizajn za analizu odabarnih lekova - Svrkota, Bojana; Krmar, Jovana; Protić, Ana; Otašević, Biljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Multimodalna tečna hromatografija (Mixed-Mode Liquid Chromatography – MMLC) uključuje nekoliko mehanizama razdvajanja u jednoj koloni, zbog čega se ova tehnika može koristiti za simultanu analizu jedinjenja širokog opsega polarnosti i jonizacionog potencijala. Acclaim Mixed-Mode WCX-1 kolona sa sposobnošću ekspresije hidrofobnih i interakcija slabe katjonske izmene, je odabrana za analizu izazovne smeše neutralnih i katjonskih oblika analita: ergotamina, mekloksamina, kamilofina, kofeina i propifenazona, koji se primenjuju u fiksnoj kombinaciji. MMLC metoda je razvijena u skladu sa pristupom ugradnje kvaliteta kroz dizajn (Analytical Quality by Design – AQbD) koji podrazumeva naučno zasnovano razumevanje svojstava procesa i upravljanje životnim ciklusom metode prema riziku. AQbD se odnosi na unapred definisanje analitičkog ciljanog profila metode (Analytical Target Profile - ATP) odnosno razdvajanje na baznoj liniji za što kraće vreme, kao i na definisanje kritičnih osobina metode (Critical Method Attributes - CMA) kao mere kvaliteta metode i kritičnih parametara metode (Critical Method Parameters - CMP) koji utiču na CMA. Sadržaj acetonitrila, pH i koncentracija acetatnog pufera izabrani su kao CMP, pošto ekspresija MMLC retencionih mehanizma zavisi od karakteristika mobilne faze. Zavisnost CMA od CMP definisana je pomoću plana eksperimenata usklađenim sa centralnim kompozicionim dizajnom, ka centru orijentisanim i pratećim matematičkim modelima, koeficijentima i vrednostima standardne greške. Prostor dizajna u kome se ATP postiže sa visokim nivoom pouzdanosti (π = 90%) određen je Monte Karlo simulacijama uzimajući u obzir distribuciju grešaka. Njegov okvir ukazuje na radnu tačku koja obezbeđuje odgovarajuću robusnost metode (pH 5,2, 90 mM rastvor acetatnog pufera i 48% (v/v) acetonitrila).