Sekundarni metaboliti i antiholinesterazna aktivnost herbe Chamaecytisus heuffelii subsp. jankae - Milutinović, Violeta; Niketić, Marjan; Petrović, Silvana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Chamaecytisus heuffelii subsp. jankae (Velen.) Niketić (Fabaceae) je polužbun, koji raste na području istočnog dela Balkanskog poluostrva (Albanija, Bugarska, Srbija). Cilj istraživanja bio je da se izvrši hemijska karakterizacija nadzemnih delova u cvetu ove biljke: suvog metanolnog ekstrakta (TM), njegove alkaloidne (AF) i frakcije bez alkaloida (NAF), i da se in vitro, u Ellmanov-om spektrofotomerijskom testu, ispita njihova sposobnost, kao i sposobnost detektovanih flavonoida da inhibiraju enzime acetilholinesterazu (AChE) i butirilholinesterazu (BChE). Biljni materijal je sakupljen u istočnoj Srbiji (Jelašnička klisura), osušen, samleven i ekstrahovan metanolom, nakon pre-ekstrakcije dihlormetanom. Primenom rastvarača različite polarnosti uz promenu pH vrednosti, iz TM su dobijene AF (prinos 14,35%) i NAF (prinos 57,78%). LC-MS analizom, u TM detektovani su i kvanitikovani flavonoidi luteolin-8-C-glukozilpentozid (159,81 mg/g), genistin (22,38 mg/g), viteksin (6,32 mg/g) i rutin (4,25 mg/g) i genistein (0,86 mg/g), a u NAF luteolin-8-C-glukozilpentozid (212,70 mg/g), rutin (1,38 mg/g) i genistin (1,03 mg/g). GC-FID-MS analizom, u AF identifikovani su hinolizidinski alkaloidi spartein, 17-oksospartein i lupanin. TM i NAF ispoljili su značajnu i uporedivu antiholinesteraznu aktivnost (IC50AChE 0,54 i 0,72 mg/mL; IC50BChE 0,45 i 0,68 mg/mL). Svi detektovani flavonoidi su pokazali sposobnost da inhibiraju enzime; najaktivniji su bili genistein i viteksin (IC50AChE 54,75 i 88,35 μg/mL; IC50BuChE 27,83 i 49,77 μg/mL). Uzimajući u obzir toksičnost hinolizidinskih alkaloida i slabu antiholinesteraznu aktivnost AF, može se zaključiti da je frakcija metanolnog ekstrakata herbe bogata flavonoidima i oslobođena alkaloida (NAF), u pogledu bezbednosnog profila i lekovitog potencijala dobar kandidat za dalja ispitivanja.