Halkoni potencijalni inhibitori HIV-1 proteaze - Ivković, Branka; Turković, Nemanja; Tasić, Milica; Kotur-Stevuljević, Jelena; Vujić, Zorica; Ivković, Aleksandar (Arhiv za farmaciju, 2022)
Otkriće HIV-a i istraživanje molekularnih mehanizama ključnih za ciklus replikacije virusa dovelo je do identifikacije važnih proteinskih struktura - potencijalnih ciljnih mesta dejstva lekova u terapiji AIDS-a. Jedno od najznačajnijih otkrića je HIV-1 proteaza (PR), enzim koji ima ključnu ulogu u ciklusu replikacije HIV-a. Ova studija imala je za cilj da primenom in sillico metoda ispita i prikaže interakcije novosintetisanih halkona (1,3-diaril-2-propen-1-ona) kao i tri komercijalna leka (lopinavira, ritonavira i darunavira) u aktivnom mestu HIV-1 proteaze i da dobijene rezultate koreliše sa rezultatima in vitro testova na samom enzimu. Sintetisano je dvadeset strukturno sličnih derivata halkona i izvršena njihova fizičko-hemijska karakterizacija. Docking studije izvedene su u programu Autodock Vine u 3D strukturi enzimskog katalitičkog mesta (pdb kod: 6B36). Inhibicija enzimske aktivnosti određena je primenom fluorimetrijske metode. Dobijeni rezultati ukazuju da svih 20 jedinjenja ispoljava anti-HIV-1 proteaznu aktivnost. Jedinjenje HNT1 je pokazalo najveću inhibitornu aktivnost sa vrednostima IC50 od 0,001 µM što je uporedivo sa komercijalnim proizvodom darunavirom. Dobijeni rezultati ukazuju da se sitetisana jedinjenja mogu klasifikovati kao potencijalni anti-HIV-1 proteazni inhibitori. Dalje istraživanje je usmereno na ispitivanju ADMET osobina sintetisanih jedinjenja kao i sintezi njihovih analoga za koje su in silico ispitivanja pokazala zadovoljavajuće rezultate.