Značaj i uloga mikrobioma za zdravlje kože - Todorović, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Zdrava ljudska koža u svom epidermalnom i dermalnom sloju kolonizovana je raznolikom populacijom mikroorganizama koju nazivamo mikroflora (mikrobiota) kože. Mikrobiom je termin koji se odnosi na genetski materijal svih mikroorganizama koji žive na i unutar ljudskog tela, poseduju svoju svrhu i stil zaštite ljudskog tela i može se posmatrati kao ključna komponenta u funkciji kože kao barijere protiv pretnji i infekcija iz životne sredine. Kada posmatramo ulogu mikrobioma u održavanju zdravlja kože, najpre je važno shvatiti da je ovo dvosmerni dinamički odnos – zdrava koža je neophodna za održavanje zdravog mikrobioma, a balansiran mikrobiom kože takođe doprinosi i pomaže u održavanju kožne barijere, kao i održavanju zdravog i stabilnog okruženja kože. Međutim, ako se poremeti sastav normalnog mikrobioma kože može doći do upala, iritacije, suvoće, svraba i pogoršanja stanja kože, izazivajući naš imuni sistem, što dovodi do inflamatornih stanja kao što su akne, atopijski dermatitis i psorijaza. Uzajamni odnos između mikrobnih zajednica i nas kao domaćina je od suštinskog značaja za uspostavljanje dobro kontrolisane i delikatne ravnoteže potrebne za zdravu kožu. Razumevanje mikrobioma kože u svim fazama života je važno za određivanje uticaja ranih promena u mikrobiomu na zdravlje, sticanje boljeg uvida u patofiziološke aspekte kožnih bolesti i pomoć u razvoju tretmana prilagođenih uzrastu, kao i razvoj kozmetičkih proizvoda koji podrazumeva jedan od tri osnovna pristupa, a to je pokušaj balansiranja ili poboljšanja mikrobioma kože, zaštita mikrobioma kože i aktiviranje mikrobioma u ostvarivanju različitih efekata na koži.