Značaj ishrane kod sindroma policističnih jajnika - Papović, Nevena; Djermanović, Mirjana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja jedan od najučestalijih metaboličkih poremećaja kod žena fertilne dobi. Prva mjera u liječenju ovog sindroma jeste promjena životnih navika, koja na prvom mjestu podrazumijeva prehrambene navike, gdje izbor hrane igra ključnu ulogu. Cilj rada je da se utvrdi koliko žene sa PCOS imaju izbalansirana ishranu koja je važna pri liječenju PCOS-a. Uzeta je grupa od 20 žena fertilne dobi u rasponu od 15 do 40 godina kao ispitivani uzorak. Sve učesnice popunile su upitnik koji govori o uticaju ishrane na tok bolesti i njihovim iskustvima sa istom. Dio upitnika se odnosio na demografske podatke a dio je bio specifičan u odnosu na samu ishranu. Takođe dio pitanja je bio sa ponuđenim odgovorima a dio pitanja je bio otvorenog tipa. Grupa od 20 žena fertilne dobi je analizirana i kod jednog broja je prisutna insulinska rezistencija (naročito one koje imaju višak kilograma) i koje nisu dovoljno fizički aktivne. Dijabetes tip nije bio prisutan kod ispitanica. Dobijeni rezultati su nas uputili da je potrebno ići ka korekciji ishrane i životnih navika da bi se poboljšao metabolizam i hormonalno stanje organizma žena. Jer upravo ishrana ima pozitivan sveobuhvatni uticaj na tok bolesti kod žena koje boluju od PCOS-a.