Salvia sclarea L. – potencijalni antiinflamatorni agens u terapiji parodontopatije - Randjelović, Milica; Išljamović, Milica; Petrović, Aleksandar; Milutinović, Milica; Miladinović, Bojana; Branković, Suzana; Kitić, Nemanja; Kitić, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Cilj rada je ispitati efekte suvog ekstrakta (etanol 80% V/V, DSR 1:10) nadzemnih delova muskatne žalfije, Salvia sclarea L. u fazi punog cvetanja, na modelu lipopolisaharidom (LPS) indukovane parodontopatije pacova. Inflamacija je indukovana aplikovanjem 1 µL LPS rastvora (10 µg/µL) dva puta tokom eksperimenta (deset dana) u interdentalnu papilu između prvog i drugog desnog maksilarnog molara. Ekstrakt, rastvoren u vodi, primenjivan je dva puta dnevno per os, oralnom gavažom, u pojedinačnoj dozi od 200 mg/kg telesne težine. U kontrolnim grupama (I i II), kojima je injektovan fiziološki rastvor, a tretirani su vodom, odnosno ekstraktom, morfološke promene na hematoksilin-eozin preparatima parodoncijuma u potpunosti su odgovarale zdravom tkivu. Histopatološka analiza pacova sa indukovanom parodontopatijom koji su tretirani vodom (III grupa) pokazuje značajne promene koje se karakterišu proširenjem krvnih sudova u tkivu parodoncijuma, povećanjem broja neutrofila i limfocita u gingivi i resorpcijom alveolarne kosti. Kod pacova iz grupe IV i V, kojima je indukovana parodontopatija, a tretirani su ekstraktom ili preventivno ekstraktom tri dana pre izazivanja inflamacije, uočava se značajno manji broj inflamatornih ćelija i veći broj fibroblasta, bez znakova resorpcije kostiju. Ekstrakt muskatne žalfije je ispoljio značajnu antiinflamatornu aktivnost sa izgledima da može imati potencijalno mesto u tretmanu periodontalnih bolesti i kod ljudi.