Primena LC-MS/MS metoda u ispitivanju parametara oksidativnog stresa - Crevar, Milkica; Guzonjić, Azra; Kotur-Stevuljević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Oksidativni stres je pojava koja nastaje usled narušavanja ravnoteže između proizvodnje i nagomilavanja reaktivnih jedinjenja kiseonika u organizmu i sposobnosti bioloških sistema da ukloni nastala jedinjenja. Oksidativni stres učestvuje u patogenezi mnogih poremećaja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i bolesti bubrega. Ovo ukazuje na značaj određivanja odabranih parametara oksidativnog stresa u uzorcima biološkog materijala. Tradicionalno, najveći broj parametara se određuje biohemijskim testovima. Iako se ovi testovi rutinski izvode, oni imaju mnoge nedostatke. Da bi se odredila tačna koncentracija izabranih parametara, koji se u uzorcima nalaze u veoma niskim koncentracijama, sve veću prednost imaju osetljivije analitičke metode. U savremenoj naučnoj literaturi se u te svrhe sve više spominje tečna hromatografija spregnuta sa masenim detektorom (LC-MS/MS). Ova metoda, uz adekvatan izbor stacionarne i mobilne faze, omogućava kvantifikaciju veoma niskih koncentracija odabranih jedinjenja. Sem toga, ovim metodama se istovremeno, u jednom uzorku, može odrediti koncentracija većeg broja odabranih komponenti. Ipak, neophodno je voditi računa o tome da tečna hromatografija spregnuta sa masenim detektorom zahteva dobro prečišćen uzorak biološkog materijala iz kog su maksimalno uklonjeni proteini. U ovom radu biće prikazani rezultati određivanja cisteina, cistina, redukovanog i oksidovanog glutationa kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća. Upotreba LC-MS/MS metoda je sve uobičajenija za analizu markera oksidativnog stresa u biološkim tečnostima zbog svoje osetljivosti. U budućnosti se očekuje razvoj ka još savremenijim, potpuno automatizovanim metodama, kojima se istovremeno uzorci prečišćavaju i analiziraju.