Vitamin D u dodacima ishrani - Djermanović, Mirjana; Bojanić, Ljubica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Vitamin D je liposolubilni vitamin koji ima mnogobrojne, značajne uloge u ljudskom organizmu.  Dnevne potrebe za vitaminom D ostvaruju se putem unosa hrane i izlaganjem suncu, čime je omogućena sinteza ovog vitamina u koži. Aktivni oblik vitamina D, odnosno kalcitriol i njegovi analozi imaju ključnu ulogu u održavanju homeostaze kalcijuma i fosfora. Na ovaj način vitamin D utiče na proces mineralizacije koštanog sistema. Deficit vitamina D glavni je uzrok rahitisa. Vitamin D ima bitnu  ulogu u funkciji imunog sistema, on utiče i na urođeni i na stečeni imunitet. Cilj nam je bio utvrditi kvalitet dodataka ishrani kada je u pitanju sadržaj vitamina D. Mapirali smo proizvode koji se već nalaze u prometu u Republici Srpskoj, a sadrže vitamin D. Takođe, istražili smo usklađenost deklarisanog sadržaja vitamin D na pakovanju sa stvarno utvrđenim sadržajem. Naše istraživanje je pokazalo da je većina uzoraka bila zdravstveno ispravna. Jedan uzorak nije imao odgovarajući sadržaj vitamina D (bio je niži od deklarisanog) i to u preparatu u farmaceutski doziranom obliku tableta. Kvalitet dodataka ishrani i njihovi aktivni sastojci utiču na ukupnu zdravstvenu ispravnost, jer su upravo sastav i namjena svrha stavljanja takvog proizvoda na tržište. Stoga je nužno kontrolisati i kvalitativni i kvantitativni sastav, posebno aktivne sastojke, pored uobičajenih parametara zdravstvene ispravnosti za određenu kategoriju. Generalno kvalitet dodataka ishrani treba da bude imperativ i proizvođačima i subjektima u poslovanju sa hranom koji ih stavljaju na tržište.