Razvoj i validacija UHPLC-MS/MS metode za ispitivanje ziprasidona i njegovih nečistoća - Čarapić, Marija; Marković, Bojan; Nikolić, Katarina; Agbaba, Danica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Ziprasidon, derivat benzizotiazol piperazinilindolona, je antipsihotik druge generacije koji se koristi za lečenje šizofrenije, kod akutnih maničnih ili mešovitih epizoda povezanih sa bipolarnim poremećajem. Ima jedinstveni profil vezivanja za G protein-spregnute receptore (GPCR) i relativno retko neželjeno dejstvo povećanja telesne težine. Nedavno je monografija dve soli ziprasidona postala oficinalna u Evropskoj farmakopeji u kojoj se ispitivanje vrši pomoću tri hromatografska sistema: ispitivanje sadržaja i dva odvojena sistema za više i manje polarne nečistoće. Svrha ovog istraživanja bila da se razvije i validira brza i visoko osetljiva UHPLC-MS/MS metoda za istovremeno ispitivanje ziprasidona i njegovih pet nečistoća, koje se značajno razlikuju po polarnosti i pKa. Hromatografska analiza je vršena na Thermo ACCELA UHPLC sistemu koji je spregnut sa tripl kvadrupolskim masenim analizatorom Thermo TSQ Quantum Access Max (Thermo Scientific, Valtham, MA, USA) sa elektrosprej jonizacijom na povišenoj temperaturi (HESI) kao jonskim izvorom. Zadovoljavajuće razdvajanje dobijeno je korišćenjem gradijentog eluiranja sa mobilnom fazom A (10 mM amonijum-formijat, pH 4,7) i mobilnom fazom B (acetonitril) na Acquity UPLC BEH 50×2,1 mm, 1,7 μm (Waters) stacionarnoj fazi na temperaturi od 30ºC i pri protoku mobilne faze od 300 µL/min. Zapremina injektovanja ispitivanih rastvora bila je 10 μL. Trajanje analize je 7 minuta. Metoda je validirana u skladu sa ICH (International Council for Harmonisation) smernicom i pokazana je specifičnost metode, linearnost, tačnost, preciznost, limit kvantifikacije i limit detekcije. Potvrđeno je da se brza i osetljiva UHPLC-MS/MS metoda može primeniti za ispitivanje ziprasidona i njegovih nečistoća u aktivnoj supstanci i doziranim oblicima.