Neuroimunski aspekti efekata vodećih jedinjenja/lekova kandidata koji deluju preko GABAA i/ili sigma-2 receptora na raspoloženje, anksioznost i kogniciju: In vitro/in vivo delineacija primenom nano- i hiPSC platformi - Savić, Snežana; Pantelić, Ivana; Jančić, Ivan; Savić, Miroslav (Arhiv za farmaciju, 2022)
Raspoloženje, anksioznost i kognitivni simptomi u psihijatriji i neurologiji predstavljaju značajno opterećenje za zdravstvene sisteme na globalnom nivou. Usled poteškoća u modelovanju bolesti i isporuci lekova na mesto delovanja, kao i jaza u in vitro/in vivo ekstrapolaciji, potreba da se osvetle uloge stresa i neuroimunskih puteva u etiologiji i terapiji ovih simptoma je izazov, i može rezultovati u novim mehanizmima delovanja. Nedavne prekliničke studije obezbedile su nova vodeća jedinjenja/lekove kandidate sa obećavajućim efektima na raspoloženje, anksioznost i kogniciju, rezultujući prihvatanjem patentnih prava čiji je suvlasnik predlagač projekta. Cilj projekta je da: (1) inkorporiramo ligande selektivne za GABAA i/ili sigma-2 receptore, sa kodiranim imenima GL-II-73, DK-I-56, MM-I-03 i CW-02-79, zajedno sa dva referentna liganda za sigma-2 receptore (siramesin i RHM-1), u optimizovane nanočestice i da omogućimo njihovu ciljnu isporuku u hiPSC- bazirani trićelijski model neuroinflamacije, ili mozak pacova; (2) kvantifikujemo imunološke/morfološke/neurohemijske markere u imunološki izazvanim hiPSC-derivisanim neuronima, astrocitima i glija ćelijama, i (3) procenimo njihove efekte na ponašanje i  biološke markere u imunološki izazvanim životinjama oba pola podvrgnutim blagom neočekivanom stresu. Procenjujemo da će ciljana isporuka odabranih jedinjenja pomoću nanonosača  poboljšati njihove farmakokinetičke (FK) profile, ojačati njihove korisne efekte na raspoloženje, anksioznost i kogniciju i pomoći delineaciji doprinosa neuroimunskih efekata, po svemu sudeći, poreklom uglavnom od mikroglija ćelija. Upoznavanje sa neuroimunskim aspektima i FK optimizacija mogu da podrže napredak u prekliničkom razvoju ovih jedinjenja i obezbede osnov za dizajniranje prospektivnih kliničkih studija.