Lečenje neželjenih dejstava imunske blokade kontrolnih tačaka - Bošnjak, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Imunološka terapija blokatorima tzv. kontrolnih tačaka (engl. immune checkpoint inhibitor therapy: a-CTLA4, a-PD-1, a-PD-L1) danas je standard lečenja mnogih solidnih tumora i hematoloških maligniteta. Neželjena dejstva ovih lekova mogu da budu opšta, nespecifična (slabost, malaksalost; reakcije vezane za infuziju) ili specifična (tzv. neželjena dejstva posredovana imunskim sistemom, engl. Immune-related adverse effects, irAEs). Specifična neželjena dejstva direktno proističu iz mehanizma dejstva ovih lekova, a to je nespecifična aktivacija imunskog sistema. Klinički se ispoljavaju kao inflamacija organa ili tkiva. Bilo koji organ ili tkivo mogu da budu zahvaćeni, iako se najčešće viđaju neželjena dejstva na gastrointestinalni trakt, kožu, jetru, žlezde sa unutrašnjim lučenjem i pluća. Neželjena dejstva inhibitora kontrolnih tačaka najčešće su prolazna i blaga, iako mogu da budu i ozbiljna i fatalna. Predavanje će predstaviti opšte principe za rano prepoznavanje, evaluaciju i kontrolu irAEs, preporuke iz publikovanih vodiča kliničke prakse, dosadašnje kliničko iskustvo autora i otvorena pitanja koja još uvek predstavljaju izazov u kliničkoj praksi.