Zdravstvene aplikacije – neiskorišćen potencijal - Koraćević, Maja; Jovanović, Aleksandar; Pavlović, Dragana; Catić-Đorđević, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Danas postoji niz aplikacija koje omogućavaju praćenje fizičke aktivnosti i zdravstvenih parametara ili zakazivanje lekarskog pregleda, a mogu pomoći i u prepoznavanju zdravstvenih problema obaveštavajući vas da reagujete na vreme. Cilj ove studije bio je da ispita upotrebu zdravstvenih aplikacija (HApps, mobilne i/ili web aplikacije u vezi sa zdravljem) među građanima Srbije. Anonimni onlajn upitnik distribuiran je putem društvenih mreža tokom proleća 2020. godine. Podaci su obrađeni korišćenjem IBM SPSS. U istraživanju je učestvovalo 506 ispitanika, od kojih 155 iz zdravstvene struke. Većina ispitanika su žene (73.9%), a prosečna starost bila je 36.88±11.22 godina. Oko polovine ispitanika (48.2%) ima fakultetsko obrazovanje, a 74.9% je zaposleno. Instalirane HApps na svom telefonu/računaru ima 18.2% ispitanika, sa statistički značajnom razlikom (p