Hemijski sastav i antioksidantna aktivnost metanolnog ekstrakta kore stabla Sorbus torminalis - Leković, Aleksandra; Samardžić, Stevan; Radović Selgrad, Jelena; Kundaković-Vasović, Tatjana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Sorbus torminalis (L.) Crantz (Rosaceae) je listopadno drvo, u narodu poznato pod nazivom brekinja. Rasprostranjeno je širom centralne i južne Evrope, severozapadne Afrike, zapadne Azije, Balkanskog poluostrva i Kavkaza. Vrste roda Sorbus predstavljaju bogat izvor polifenola koji su odgovorni za njihove brojne dokazane efekte, uključuju antidijaroični, antiinflamatorni, antidijabetski, antioksidantni i antiaterogeni efekat. U skladu sa tim, kora S. torminalis mogla bi imati interesantan sastav i efekte, međutim, o ovoj biljnoj drogi nema dovoljno podataka. Antioksidantna aktivnost suvog metanolnog ekstrakta kore stabla (DER 9,74:1), dobijenog nakon sukcesivne ekstrakcije cikloheksanom i dihlormetanom, analizirana je DPPH i FRAP testom. Sadržaji ukupnih polifenola, flavonoida i tanina određeni su spektrofotometrijskim metodama koje se zasnivaju na reakciji sa Folin-Ciocalteu reagensom (FC), reakciji sa aluminijum-hloridom i na adsorpciji na kožni prah u kombinaciji sa reakcijom sa FC reagensom, redom. LC-DAD-ESI-MS analiza korišćena je za identifikaciju glavnih sastojaka ekstrakta. U DPPH testu dobijena je IC50 vrednost 8,66±0,07 μg/mL, a rezultat FRAP testa bio je 3,01±0,11 μmol Fe2+/mg suvog ekstrakta. Sadžaj ukupnih polifenola bio je 0,39±0,06 mg GA/mg suvog ekstrakta, flavonoida 0,035±0,019%, a tanina 1,3±0,08%. LC-DAD-ESI-MS analizom detektovano je 25 jedinjenja od kojih su dominantni procijanidini (dimeri, trimeri i tetrameri). Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je suvi metanolni ekstrakt kore stabla S. torminalis bogat procijanidinima koji potencijalno doprinose njegovoj antioksidantnoj aktivnosti. Dodatne značajne efekte ove biljne droge i njenih izolovanih jedinjenja trebalo bi ispitati u budućim istraživanjima.