Potrošnja vitamina i minerala u periodu pre i za vreme pandemije COVID-19 - Popović Milenković, Marija; Tomović, Marina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Suplementi predstavljaju koncentrate vitamina, minerala i drugih supstanci sa nutritivnim ili drugim fiziološkim efektima. Njihova dostupnost je laka pa je porasla i njihova potrošnja. Cilj ovog istraživanja je poređenje potrošnje suplemenata u periodu pre izbijanja i u toku epidemije COVID-19. Istraživanje je rađeno na nivou apoteke. Posmatrali smo količinu izdatih suplemenata po kvartalima u 2019 godini i poredili sa količinom izdatih suplemenata u periodu talasa epidemije od marta 2021 do marta 2022 godine. Suplemente koje smo posmatrali sadržali su vitamine (C, D, B12), minerale (Ca, Mg, Zn, Se, Fe), alfalipoinska kiselina, glukozamin, hondroitin i kolagen. Istraživanje je pokazalo da je potrošnja vitamina D, C kao i Mg, Se, Zn i alfalipoinske kiseline značajno porasla u odnosu na adekvatan period pre pandemije u 2019 godini. Na početku pandemije potrošnja alfaliponske kiseline je bila 2,7 puta veća da bi potom dostigla 150-200 puta veču potrošnju. Vitamin D u početku 2,4 puta a kasnije 7-9 puta veću potrošnju. Vitamin C i Zn u početku 2 a kasnije i do 20 puta veću potrošnju. Vitamin B12 približno ista potrošnja na godišnjem nivou a Mg blago povećanje. Potrošnja Ca i Fe je smanjena i do 2 puta a potrošnja glukozamina, hondroitina i kolagena i do 5 puta je bila manja. Ovi podaci nam pokazuju da su pacijenti vise koristili preparate za povećanje imuniteta a ostala stanja (problemi sa kostima, mišicima...) su delimično ili potpuno zanemarena.